Wat zijn échte huwelijkstradities?

Trouwplannen
Trouwplannen.nl 4 september 2018

Ondanks dat de bruiloften tegenwoordig steeds unieker en persoonlijker worden, blijven er altijd huwelijkstradities die je bij (bijna) alle bruiloften wel terug ziet komen. Maar waarom eigenlijk? En welke huwelijkstradities zijn dit? Dat zullen we je vertellen! Nou willen we natuurlijk niet zeggen dat je al deze huwelijkstradities moet volgen vanwege deze achterliggende gedachten, maar het is altijd leuk om te weten.

DE BRUIDSTAART

Een echte huwelijkstraditie is de bruidstaart. Ondanks dat er tegenwoordig bruidsparen zijn die voor een alternatief kiezen zoals cupcakes of een sweettable, blijft het idee achter de bruidstaart nog steeds bestaan. Het zoete van de bruidstaart staat namelijk voor vruchtbaarheid. Deze gedachte is afkomstig uit Griekenland. Zij waren van mening; met hoe meer mensen je zoetigheid deelt op de trouwdag, hoe meer vruchtbaarheid je op je afroept.

De traditie in deze tijd: zoals we net al zeiden, zie je tegenwoordig niet meer op elke bruiloft de standaard bruidstaart. Er zijn andere leuke ideeën waardoor je ‘de zoetigheid’ nog steeds kunt delen. Wil je leuke alternatieven voor een bruidstaart? Kijk dan hier.

bruidstaart

DE SLUIER

Niet iedere bruid kiest tegenwoordig meer voor een sluier, het staat de één nou eenmaal beter dan de ander. Maar de sluier is een van de oudste huwelijkstradities. Wij vinden de gedachte achter de sluier wat minder, maar ach gelukkig denken we er tegenwoordig anders over en is het onderdeel van de jurk in plaats dat het een betekenis heeft. Vroeger stond de sluier namelijk voor ondergeschiktheid van de vrouw. Toen werd de sluier ook nog voor de ogen gedragen, en dat is nu ook niet meer dus zoals we al zeiden; voel je niet aangesproken, en als je man na het ja-woord de sluier naar achteren doet betekent dat je ondergeschikt bent aan je man. Deed je dit zelf liet je zien dat je toch meer onafhankelijk was.

HET BRUIDSBOEKET

Het bruidsboeket is natuurlijk sowieso een prachtige ‘versiering’ van de bruid! Maar ondanks dat zit er ook echt een betekenis achter; het dragen van een bruidsboeket zou boze geesten afzweren. In het ‘oude Rome’ verwerkte men ook altijd kruiden in het bruidsboeket. Dit zou betekenen dat je altijd trouw bent geweest aan je partner.

bruidsboeket

HET WEGGEVEN VAN DE BRUID

Het weggeven van de bruid door haar vader is ook een prachtige traditie!  Het is ook écht zo’n filmmoment; de bruid komt aan de arm van haar vader de trouwzaal inlopen.. Wauw! Vroeger was het huwelijk meer iets zakelijks (lees; uithuwelijken. Toen werd de bruid dus echt letterlijk weggeven door haar vader. Tegenwoordig staat deze traditie symbool voor het vertrouwen van de vader in zijn schoonzoon dat hij nu goed voor zijn dochter gaat zorgen.

DE TROUWRINGEN

Dit is waarschijnlijk de bekendste huwelijkstraditie; de trouwringen. Zoals we waarschijnlijk allemaal weten symboliseren de trouwringen de eeuwige liefde die jullie voor elkaar hebben. Zoals de traditie zegt, hoort de basis van de trouwring niet onderbroken te worden, bijvoorbeeld door steentjes. Wordt jouw trouwring wel doorbroken door een steentje? Maak je geen zorgen, dan is jullie eeuwige liefde gewoon extra blinkend!

trouwringen

RIJST GOOIEN

Ook het gooien van rijst staat, net als de bruidstaart, voor vruchtbaarheid. Op veel locaties mag je tegenwoordig geen rijst meer gooien. Wij hebben wel een aantal alternatieven die vaak wel mogen en nog een stuk feestelijker zijn ook! Bekijk ze hier.

DE WITTE TROUWJURK

Ja, die kennen we allemaal; de traditionele witte trouwjurk. Ondanks dat je tegenwoordig trouwjurken in veel verschillende kleuren hebt, kiezen de meeste bruiden nog steeds voor een witte jurk. Waarom? Misschien omdat ze denken dat het ‘hoort’… Veel mensen denken dat de traditie van de witte trouwjurk komt doordat mensen vroeger nog vanuit huis trouwden en de witte trouwjurk symbool staat voor maagdelijkheid. Dit is zeker waar, echter zit er nog een andere en veel oudere gedachten achter. In de Romeinse tijd stond de kleur wit symbool voor feest en daarom kozen de bruiden toen voor een witte trouwjurk.

trouwjurk

DE BRUID OVER DE DREMPEL TILLEN

Ook een huwelijkstradities die we allemaal kennen. Maar waarom zou de bruidegom de bruid over de drempel tillen? Vroeger ging de bruid na het huwelijk bij de bruidegom wonen. Om te voorkomen dat de bruid de boze geesten uit haar ouderlijk huis meenam, werd de bruid over de drempel getild.

DE EERSTE BLIK

Een andere huwelijkstraditie, welke wij ook zeker adviseren om in stand te houden, is het apart aankleden van de bruid en bruidegom. Of jullie nou de avond voor de trouwdag samen of apart slapen, zorg dat je niet in dezelfde ruimte bent als jouw partner. Ook dit is een traditie die al honderden jaren bestaat. Een echte reden zit er niet achter… Buiten het feit dat jullie er beide natuurlijk voor hebben gezorgd dat jullie er prachtig uitzien op je trouwdag en dan wil je wel dat jouw verloofde je pas ziet als je er pico bella uitziet. Het zou zonde zijn als hij jouw mooie jurk ziet terwijl je je haar en make-up nog moet doen.

eerste-blik

Wat vind je van deze blog?

Geweldig!
Leuk
Oké
Niet goed
Slecht

4,1 / 5 gebaseerd op 139 stemmen

Follow us on Instagram

TROUWPLANNEN