De acht I do's als je een band boekt 

Monic Arts
Monic Arts 20 januari 2017

Dak eraf, voeten van de vloer, alle heupen los: je bent eruit, jullie gaan een Band boeken. Met hoofdletter B. Die Band die de avond totaal op zijn kop zet en jullie vrienden en familie laat dansen alsof morgen niet bestaat.

Topidee! Op Plugify boek je in een handomdraai live muziek, helemaal online. Je boekt direct bij de artiest, dus zonder tussenpersonen. Je vindt er meer dan 250 bands. Zo wordt het ontdekken en boeken van dé band die bij jullie past een makkie. Maar dan? Lees deze 8 I Do’s om het maximale uit jullie trouwfeest te halen als je een band geboekt hebt.

 

plugi

 

 1.    Warm de zaal op.

Niets zo ingewikkeld als je koffiekopje aan de ober geven en direct alles moeten geven op de knallende klanken van het openingsnummer van de band. Tenzij je gezegend bent met familie en vrienden die elke gelegenheid aangrijpen om te swingen, gun je gasten een overgang tussen diner en feest. Begin met een DJ die de zaal opwarmt. Een half uur is perfect. Dan zijn je gasten klaar voor de band en kan de echte party van start.

 2.    Spreek met de locatie over decibellen.

Een band maakt geluid. En hoe graag de locatiemanager het op de avond zelf ook zou willen, een drummer kan niet zachter drummen. Dus voorkom discussies op de avond zelf en bespreek eventuele beperkingen van tevoren. Een rustige band produceert typisch 90 tot 95 dB, gemiddeld zit een band tussen 95-100 dB en het volume van een harde band kan oplopen tot 110 dB.

 3.    Huur een goede lichtset.

Je denkt er misschien niet meteen aan, maar het huren van een goede lichtset kan de impact van de band enorm vergroten. Als je nog een paar honderd euro te besteden hebt, zijn een paar movingheads op trusspaaltjes echt een topinvestering.

 

plugi

 

4.    Zorg dat de rider wordt opgevolgd.

In een rider vind je de (technische) benodigdheden van de band. Die worden helaas nog weleens vergeten, met lastminute stress tot gevolg. Zorg daarom dat je goed zit en leg de rider als checklist voor aan jullie locatie. Cruciaal: voldoende (kracht)stroom, kunnen laden en lossen, podiumafmetingen als je een grote band boekt, en als jullie buiten gaan feesten: apparatuur mag niet nat worden.  

5.    Huur ook een DJ.

Een band houdt pauze. Daar kun je niet onderuit. Een Spotify playlist klinkt misschien OK, maar het plank-mis-effect is groot als die niet past bij waar de zaal op dat moment behoefte aan heeft. Een DJ kan de zaal het beste opwarmen, en de sfeer die de band heeft gecreëerd vasthouden tijdens de pauze. Sterker nog: die sfeer opbouwen. Zo blijft je feest pieken. 

6.    Huur DJ-apparatuur bij het geluidsbedrijf van de band.

Als je een DJ en een band inhuurt is het zonde van je budget als je twee verhuurbedrijven laat aanrukken voor de apparatuur. Als de band een techniekleverancier heeft kun je daar bijna altijd ook DJ-apparatuur huren. Een goed geluidsbedrijf laat de DJ vervolgens kosteloos gebruik maken van de PA (spreek uit Pie Ee) van de band: het zaalgeluid. Dat scheelt weer een slok op een borrel. Geef als je een DJ aanvraagt dus aan dat je ook een band huurt.

 7.    Laat band en DJ afstemmen.

Zorg dat de band en DJ afstemmen welke nummers de band speelt (ook wel: de “setlist” van de band). Zo voorkom je dat de DJ “Walking on sunshine” uit de speakers laat schallen tijdens de pauze van de band, die beteuterd staat te kijken omdat ze daarmee de tweede set wilden openen. Voor de DJ is het belangrijk om te weten met welk nummer de band eindigt. Dan kan hij de muziek meteen overpakken met die smashing plaat die jullie wilden horen. Soms loopt het optreden van de band uit. Overleg van tevoren met de band of jullie dit alleen maar leuk vinden, of dat de eindtijd voor jullie vaststaat (want de DJ moet ook aan bod komen). 

8.   Bekijk de setlist van de band.

Setlist is slang voor “repertoire”: wat spelen ze? Twee redenen om dit van tevoren te willen weten: misschien zit er wel een perfect openingsnummer tussen. Hoe leuk als de band jullie dans live begeleidt? Daarnaast is het zonde als je tijdens dat superromantische slow nummer net met jurk en al op de wc zit. Vaak hebben bands hun setlist op het podium liggen. Door hier af en toe op te spieken kun je alles zelf timen.

 

Dat was dat. Een topavond gegarandeerd. Weet je nog niet precies welke band het moet worden? Bewaar jouw toppers in je persoonlijke verlanglijst op Plugify. Een band boeken is fantastisch, zo lang het makkelijk is. Daar zorgt Plugify voor. Jij hoeft alleen nog maar uit je dak te gaan!

 

HAPPY WEDDING DAY! 

Wat vind je van deze blog?

Geweldig!
Leuk
Oké
Niet goed
Slecht

4,1 / 5 gebaseerd op 8 stemmen

Follow us on Instagram

TROUWPLANNEN