De leukste ambachten: in gesprek met Tiny van Letterpers

Trouwplannen
Trouwplannen.nl 27 mei 2018

We zijn op bezoek geweest bij de leukste ambachten van Nederland en zijn met hun in gesprek gegaan over hun passie. In deze blog het verhaal van Tiny van Letterpers.

letterpers Foto credits: Romy van den Bogaart


KUN JE ONS VERTELLEN WAT LETTERPERS IS?

Letterpers (of letterpress) is de oude boekdrukkunst. In die tijd mocht je niet diep in het papier drukken, als je dat deed kreeg je er namelijk van langs. In 1990 zijn in Amerika de oude drukpersen hervonden en sindsdien worde ze weer gebruikt. Alleen nu wordt er juist wel diep in/op het papier gedrukt, waardoor de ontwerpen dus volebaar in of op het papier liggen. Dit krijg je met geen enkele andere techniek voor elkaar.

 

VERTEL ONS EEN IETS MEER OVER JOUW BEDRIJF; LETTERPERS.

Het is begonnen tijdens mijn zoektocht naar een mooi geboortekaartje voor mijn dochtertje. Ik ben ontwerpster van origine, had een mooi ontwerp gemaakt en wilde dat op een bijzondere manier later drukken. Een Ierse colega wees mij op letterpers. ik zag het en ik was op slag verliefd, maar het was nergend in Nederland verkrijgbaar. toen ik een jaar later (2008) ging trouwen, heb ik een handpers uit Engeland later overvliegen en ben ik gaan drukken.

 

HOE HEB JE ER TOEN JE BEDRIJF VAN GEMAAKT?

Ik zette een blog online over de prachtige techniek die ik ontdekt had, inclusief foto's en filmpjes. Dit deed ik omdat ik het aan Nederland wilde laten zien. Als je iets unieks hebt, wordt het snel opgepikt. De aanvragen voor geboorte- en trouwkaarten kwamen al snel en zijn nooit opgehouden.

 

VOELDE JE TOEN OOK METEEN DE PASSIE?

Ja dit was het, ik had iets gevonden waar ik al jaren naar opzoek was zonder dat ik het zelf wist. Ik kan er nog steeds geen genoeg van krijgen, het is zo leuk! Het is zo mooi om achter die persen te staan.

 

WAT WAS JE VOOR-OPLEIDING?

Ik heb de kunstacademie gedaan, richting grafisch ontwerpen. Ik was altijd al bezig met schilderen en knutselen. Ik ben daarnaast heel creatief opgevoed. Mijn moeder was altijd bezig met tekenen. En mijn vader lag altijd onder een auto te sleutelen, van hem heb ik de liefde voor oude machines gekregen. Dit is dus een mooie combinatie.

 

WAT VOOR MATERIALEN EN MACHINES GEBRUIK JE PRECIES?

Ik gebruik een grote pers uit 1870, een Tetterode. Daarnaast heb ik drie Adana's die uit Engeland komen, dat zijn kleine handpersjes. Natuurlijk werken we verder met inkt, snijmachines en dergelijke. de machines worden nu ook niet meer gemaakt, dus zijn lastig verkrijgbaar.

 

IS HET ENIGE VERSCHIL DAT HET DIEPER GEDRUKT WORDT MET LETTERPERS?

De dikte van het papier maakt ook echt het verschil. Met letterpress kun je op dik karton drukken, wat met een gewone printer niet kan. Je drukt ook echt met PMS kleuren, dus pure kleuren uit potjes en niet CYMK zoals bij digitaal drukken.

 

ZIJN DAN WEL ALLE KLEUREN MOGELIJK?

Ja hoor! Alle PMS kleuren zijn mogelijk en worden allemaal met de hand gemengd. Dat maakt het zo mooi en ambachtelijk. We drukken ook folies, zoals goud, koper of zilver op de kaarten. en dan werken we ook nog met kleuren of folies op snede. Dan heb je bijvoorbeeld goud of roze aan de zijkant, wat echt een heel bijzonder effect geeft.

letterpers

Foto credit: Romy van den Bogaart Photography


HET WORDT STEEDS POPULAIRDER. HOE KOMT DAT DENK JE?

Mensen zoeken iets speciaals en unieks. Tegenwoordig kun je alles op internet bestellen, maar bruidsparen willen voor hun bruiloft tegenwoordig graag iets waar veel liefde in zit. Handwerk maakt het daarom speciaal.


HOE WERKT DE MACHINE?

We laten drukplaatjes maken met een ijzeren achterkant, cliches noemen we dat. Deze zetten we op een magneetvlak op de pers, die we helemaal op de juiste stand zetten. Dan mengen we de inkt met de hand en zetten we de pers in de inkt. De rollers rollen dan over het drukplaatje, dan klap je hem dicht met de blanco kaart erin en dan heb je een afdruk. Mocht je bijvoorbeeld nog een kleur willen, dan moet je het hele proces nogmaals uitvoeren.


HOE LANG VAN TE VOREN KAN EEN BRUIDSPAAR HET BESTE BIJ JOU AANKLOPPEN?

Ik adviseer vaak minimaal 12 weken van te voren om er zeker van te zijn dat we het helemaal perfect kunnen maken.


HOE ZIT HET MET DE PRIJS?

Het is natuurlijk duurder dan gewoon printen, maar de kwalitiet is ook echt anders. Je kunt niet aan een of twee euro per kaartje denken, daar kunnen de grote drukwerk bedrijven het voor doen, maar dit is ambacht. Wij zijn geen massa en dat willen we absoluut ok niet zijn. Het begint vanaf 350 euro. Het ligt echt aan het budget. We kunnen bijvoorbeeld ook een combinatie maken van printing en letterpress om de prijs aangenamer te maken.


WAT KUNNEN WE NOG VAN JOU VERWACHTEN?

Ik ben al heel veel van mijn dromen aan het waarmaken. alles waarvan ik denk dat ik het wil doen, doe ik gewoon! We zijn nu heel druk bezig met folies, maar daarnaast ook printen in combinatie met letterpress. We zijn alleen maar in otnwikkeling en dat blijft hopleijk nog heel lang zo doorgaan.

letterpers

Foto credits: Romy van den Bogaart Photography

Wat vind je van deze blog?

Geweldig!
Leuk
Oké
Niet goed
Slecht

4 / 5 gebaseerd op 4 stemmen

Follow us on Instagram

TROUWPLANNEN