Tips voor het plannen van jullie bruiloft

Trouwplannen
Trouwplannen.nl 15 januari 2016

Je gaat trouwen met de liefde van je leven. En daarom moet dit een onvergetelijke bruiloft worden. Een goede voorbereiding is het halve werk. Waar moeten jullie als bruidspaar allemaal aan denken? Hieronder geven wij de 12 belangrijkste voorbereidingsbruilofttips.

 Drive-in show bruiloft

 

Tip 1: Plan jullie bruiloft op tijd

Haastige spoed is zelden goed! Het is daarom belangrijk dat jullie op tijd beginnen met het plannen van jullie bruiloft. Overleg de datum wanneer jullie graag de liefde willen bezegelen. Wordt het een prachtige winterse bruiloft of liever trouwen op een mooie zomerdag? Misschien willen jullie graag trouwen op de dag dat jullie elkaar ontmoet hebben.
Hebben jullie de trouwdatum vastgelegd? Neem dan 12 maanden de tijd om alles te regelen voor jullie bijzondere dag. Stel daarnaast een budget vast.

 

Tip 2: Voor het trouwen, eerst in de ondertrouw

Is jullie trouwdatum al bekend? Dan is in de ondertrouw gaan een belangrijke tweede stap. Handig is om dit direct te regelen als jullie trouwdatum vast staat. In ondertrouw gaan betekent niet anders dan bij de gemeente aankondigen dat jullie gaan trouwen. Jullie dienen dan een trouwaangifte in bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Daarnaast moet je de naam die je aanneemt, de trouwdatum, tijd en waar de trouwerij gaat plaatsvinden aangegeven.
Vanaf 1 september 2015 is het mogelijk om de trouwaangifte via het internet te doen. Officieel moeten jullie 2 weken voor jullie trouwdatum, de trouwaangifte indienen bij de gemeente.

 

Tip 3: Wat van mij is, is van jou! Of?

Bij het indienen van een trouwaangifte is het ook mogelijk om aan te aangeven of jullie in gemeenschap van goederen willen trouwen of dat jullie trouwen op huwelijkse voorwaarden. Als jullie niets aangegeven dan trouwen jullie automatisch in gemeenschap van goederen. Wil je trouwen op huwelijkse voorwaarden? Dan moeten jullie dit tijdig laten vastleggen door een notaris.

 

Tip 4: Waar gaat jullie droom bruiloft plaatsvinden? En wat brengt jullie daar naar toe?

Waar willen jullie elkaar het ja woord geven? In het stadhuis of in de kerk in jullie woonplaats? In dat prachtige kasteel waar jullie allebei verliefd op zijn geworden? Bespreek na het vastleggen van jullie trouwdatum, welke locatie jullie hart gestolen heeft. Regel de trouwlocatie minstens 9 maanden van te voren! De locatie die jullie op het oog hebben, kan namelijk zo gereserveerd worden door een ander bruidspaar.

Denk ook na over het vervoer. Hoe willen jullie naar de trouwlocatie? Romantisch met paard en wagen? In een gave moderne auto of juist in een oldtimer? Reserveer jullie trouwvervoer 10 maanden van te voren.

 

Tip 5: Ceremoniemeester, getuigen vragen en gastenlijst opstellen

Wie is die uitstekende regelaar? En wie worden de getuigen? Geef de taak als ceremoniemeester aan een dierbaar persoon bij wie het organiseren in zijn of haar bloed zit. Kies jullie getuigen zorgvuldig uit. Wie staan het dichtst bij jullie? Daarnaast kunnen jullie ook bruidsmeisjes en bruidsjonkers uitkiezen. Bijvoorbeeld jullie beste vriendinnen en vrienden? Misschien jullie neefjes en nichtjes of jullie eigen kindjes? 

Wie mogen er allemaal op jullie bruiloft komen? Begin 4 maanden voor jullie trouwdag met de gastenlijst. Houd een uitgebreide brainstorm sessie met elkaar over welke personen jullie allemaal graag willen uitnodigen. Schrijf de gasten op en houd de lijst goed bij. Laat ook 4 maanden voor jullie bruiloft een mooie trouwuitnodiging ontwerpen en drukken. Verstuur de uitnodiging minstens 8 weken voor jullie bruiloft.

 

Tip 6: Aankleding, catering en amusement

Ook moet er nagedacht worden over de aankleding, catering en het amusement. Willen jullie een thema koppelen aan jullie bruiloft? Of willen jullie de locatie in een bepaalde style aangekleed hebben? Er zijn genoeg bedrijven die jullie trouwlocatie omtoveren tot een feestelijk decor.

Zoek daarnaast online naar een bedrijf dat de catering kan verzorgen. Bespreek met de cateraar jullie wensen over het diner (buffet, a la carte of een keuzemenu). 

Daarnaast brengt amusement sfeer in de tent! Sluit je bruiloft knallend af met bijvoorbeeld een DJ of een complete drive-in show. Zij draaien jullie favoriete ‘gouwe ouwe’ dansplaatjes. Daarnaast kunnen Jullie als bruidspaar misschien een verrassend dansje uitvoeren op deze muziek. Regel de aankleding, catering en DJ 5 maanden van te voren.

 Dj huren Ambitious

 

Tip 7: Ga vroeg op pad voor de droomjurk en het pak! 

Kies een datum uit, minstens 8 maanden voor jullie bruiloft, waarop je je trouwjurk of pak gaat uitzoeken. Plan hier er een hele dag voor. Maak voorafgaand een afspraak met verschillende bruidshuizen om jurken te passen. Neem je moeder, vader, vriend(en) en/of vriendin(nen) mee voor advies en gezelligheid. Maak er een leuk dagje uit van.
Daarnaast zoeken jullie 5 maanden van te voren romantisch samen de trouwringen uit bij die ene o zo mooie juwelier. Of origineler, laat ze ontwerpen en maken!

 

Tip 8: Maak een draaiboek en tafelindeling en oefen de huwelijksvoltrekking

Het is heel belangrijk om een draaiboek van de bruiloftsdag te maken. Een bruiloft is een prachtige, maar zeer drukke dag. Stel een planning op wanneer wat gaat gebeuren op jullie trouwdag. Plan jullie bruiloftsdag niet helemaal vol, geniet ook van elkaar en van de dag! Geef het draaiboek ook aan de ceremoniemeester. Neem daarnaast de huwelijksvoltrekking op locatie door met de ambtenaar van de burgerlijke stand, dominee of priester. Start met het draaiboek en het oefenen van de huwelijksvoltrekking 3 maanden voor de bruiloft.

Ook moet er voor het diner een tafelindeling gemaakt worden. Zet de personen die goed met elkaar (zullen) klikken aan 1 tafel. Met behulp van naamkaartjes op de tafels, weten de gasten waar ze moeten zitten. Op de bruiloft zelf kunnen jullie er voor kiezen om bij elke tafel een kort praatje te maken.

 

Tip 9: Bruiloftstaart, trouwboeket, visagie & haar

Ongeveer 2 maanden voor de bruiloft kiezen jullie de bruidstaart uit. Maak een afspraak met jullie favoriete (banket)bakker en laat jullie smaakpapillen de bruidstaart bepalen. Daarnaast moeten jullie rond deze tijd het trouwboeket en de bloemen voor de bruiloft uitzoeken.

Wil je als bruid er stralend uitzien op jouw bruiloft? Maak ongeveer 2 maanden van te voren een afspraak met een visagiste en de kapper om jouw wensen te bespreken. Tot de bruiloft kun je verdiepen in je make-up en haar. Zoek voorbeeldfoto’s op en stuur ze op of neem ze mee naar je visagist en kapper.

 

Tip 10: Vergeet niet de fotograaf!

De mooiste dag van jullie leven wil je graag laten vastleggen. Bezoek een paar website’s van trouwfotografen en bekijk hun gemaakte trouwfoto’s. Zo kom je erachter welke stijl jullie aanspreekt. Prachtige bruiloft foto’s zijn goud waard. De meest speciale momenten van jullie bruiloft worden namelijk vereeuwigd. Kies dan ook ruim op tijd, ongeveer 10 maanden van te voren, jullie trouwfotograaf uit. Deze fotografen zijn vaak druk bezet.

 Bruiloft dj met fotocamera

 

Tip 11: De bruidssuite en huwelijksreis

Beëindig jullie bruiloft in een romantische bruidssuite. Na een drukke dag is het tijd op van elkaar te genieten en de mooiste momenten van de dag na te bespreken.
Boek de huwelijksreis waar jullie altijd al van hebben gedroomd. Gaan jullie voor een prachtig zonnig bounty eiland of willen jullie omringd zijn door sneeuw? Boek jullie bruidssuite en huwelijksreis in ieder geval 6 maanden van te voren.

 

Tip 12: Cadeaulijst en bedankjes

Het is handig om een cadeaulijst te maken voor jullie gasten. Zo weten de gasten precies wat ze kunnen geven en krijgen jullie cadeaus die jullie goed kunnen gebruiken. Naast het ontvangen van cadeaus,  is het belangrijk dat je de gasten een bedankje geeft voor hun komst. Geef deze presentjes aan het einde van jullie bruiloft of stuur ze op. Maak de cadeaulijst minimaal 5 maanden van te voren en stuur deze mee met de uitnodigingen. Het is ook mogelijk om een online cadeaulijst te maken. Regel het bedankje 2 maanden van te voren.

Succes met de voorbereidingen voor jullie bruiloft en geniet van jullie prachtige dag!

Wat vind je van deze blog?

Geweldig!
Leuk
Oké
Niet goed
Slecht

4,4 / 5 gebaseerd op 10 stemmen

Follow us on Instagram

TROUWPLANNEN