Hoge hakken op je trouwdag; zo voorkom je pijnlijke voeten.

Trouwplannen
Trouwplannen.nl 8 maart 2015

Je hele trouwdag loopt zoals je gedroomd had en dan zit je niet te wachten op…. Pijn in je voeten door je hoge hakken.

Dat gaat jóu ook niet gebeuren. Samen met Footlogics verklappen wij je een aantal geweldige tips om je voeten voor te bereiden op ‘Jullie Dag’. En hoe je van het stadhuis,  het-park-voor-de-foto’s naar je receptie en feest flaneert, zonder pijn…

bruidsschoenen

 

Uit balans

Wat gebeurt er precies met je lichaam als je op hoge hakken loopt?

Bij hakken tot 6 centimeter rust het lichaamsgewicht op de hele voet.  Als je hakken draagt die hoger zijn komt het lichaamsgewicht op de voorvoet. Het loopoppervlak is daardoor veel kleiner dan bij platte schoenen. Je lichaam  moet meer moeite doen om rechtop te blijven.

Het zwaartepunt van  je lichaam  ligt normaliter bij je heupen. Met hakken verschuift het naar voren. Om dat te compenseren leun je naar achteren. Dat brengt je bekken uit evenwicht. Je knieën en rug worden meer belast en dat beïnvloedt balans en stabiliteit. Het veroorzaakt druk en wrijving onder je hiel, aan de bal van je voet en je grote teen.

De enkel kan niet natuurlijk bewegen in hoge hakken. Je voeten rollen niet volledig af zoals op lage schoenen. Dat veroorzaakt spanning in de enkel- en voetgewrichten. Dat vergroot het risico op zwikken. 

hoge hakken trouwdag

 

Warmdraaien op je hoge hakken

  • Loop op de hakhoogte die je gewend bent. Misschien draag  je moeiteloos killerheels van 14 centimeter maar ben je dat niet gewend bepaal dan eerst wat voor jou je maximale hakhoogte is. Hoe doe je dat? Ga zo hoog mogelijk op je tenen tegen een muur staan. Laat iemand de afstand meten tussen de onderkant van je hiel en de grond. Dat is je maximale hakhoogte.
  • Ben je in de gelegenheid om de route te verkennen die jij en je partner moeten lopen, doe dat dan. Hoe is de bestrating. Test het op je hakken. Misschien moet je je schoenen wel aanpassen. Een weg met veel ongelijke keitjes of  kinderkopjes kan je een hoop ellende bezorgen als je op naaldhakken loopt.
  • Kies schoenen met een klein plateauzooltje en een hak die niet te smal is. Het plateau geeft je het gevoel minder hoog te staan. Bovendien geven dit soort schoenen meer stabiliteit. Zelfs op 16 centimeter!.
  • Hakken die je vastmaakt met een stevig enkelbandje of bandjes over de wreef zitten steviger dan open pumps. De kans dat je je schoenen verliest of eruit slipt is ook veel kleiner. Dát loopt een stuk ontspannener.
  • Draag, als het even kan, blote voeten in je hakken. Dat geeft veel meer grip dan panty’s.

 

Stoom je lijf klaar

Je lichaam moet wennen aan hoge hakken.  Zodra je op hoge hakken loopt verandert je houding en gebruik je je spieren op een andere manier. De spieren van je onderrug krijgen het zwaarder. Als je die spieren oefent krijg je minder last van je rug en ontlast je je knieën.

 

pijnlijke voeten trouwdagOefening


Dit vinden wij zelf een prettige oefening: Ga op je buik liggen met je handen gestrekt vóór je of onder je voorhoofd. Til beurtelings je linker- en je rechtervoet op. Niet te hoog. Maximaal 15 centimeter of tot je spanning voelt in je onderrug. Hou 8 seconden vast. Doe dit 8 keer.

 

Een goede houding

Op hoge hakken straal je zelfvertrouwen uit. Hoe doe je dat?

Ga ontspannen rechtop staan. Zet je knieën niet op slot maar hou ze licht gebogen. Laat je schouders zakken en trek ze naar achteren. Hou je buik in en duw je borst vooruit. Dat laatste gebeurt al een beetje vanzelf als je de rest goed doet.

Een leuk extra effect van een goede ‘hoge hakken houding’? Je billen worden ronder waardoor je jurk nóg  mooier gaat zitten.

 

Loop in een rechte lijn

Concentreer je terwijl je loopt. Want met hoge hakken aan  heb je een grotere kans om te zwikken of te struikelen. Dat kun je oefenen:

Kijk zo ver mogelijk vooruit, net als bij het autorijden. Focus op het punt waar je naartoe wilt lopen. Loop in een zo recht mogelijke lijn, maar overdrijf het niet: verlies je omgeving niet uit het oog.

 

Je huisapotheek

Behandel van te voren de plekken op je voet die pijn gaan doen. Denk aan je hiel, de bal van je voet en je tenen.trouwschoenen

  • Plak een blarenpleister op je hiel
  • Gebruik een goed inlegzooltje om de druk van de bal van je voet weg te nemen.
  • Smeer je wreef in met wat vaseline, dat voorkomt blaren. Pas op als je dit gebruikt. Deze vette zalf laat vlekken achter op stoffen pumps. Die krijg je er niet meer uit.
  • Strooi een beetje talkpoeder in je schoenen. Dat maakt ze stroever en het geeft houvast

Wat vind je van deze blog?

Geweldig!
Leuk
Oké
Niet goed
Slecht

4,1 / 5 gebaseerd op 19 stemmen

Follow us on Instagram

TROUWPLANNEN