Horloge dragen op je eigen bruiloft: de etiquettregels!

Trouwplannen
Trouwplannen.nl 30 november 2021

Voor veel mensen is de trouwdag één van de mooiste momenten in hun leven, dus dan wil je er natuurlijk wel mooi uitzien. Naast een prachtige trouwjurk kiezen de meeste vrouwen voor een subtiele sieraden zoals oorbellen, een armband of collier om de look helemaal af te maken. Voor de man ligt het een stuk simpeler: een ketting zie je door het trouwpak niet, dus blijft een sieraad om de pols over. Ringen dragen op je bruiloft is niet wenselijk, aangezien alle aandacht natuurlijk al naar de verlovingsring en trouwring toe gaat.

horloge-dragen-op-je-eigen-bruiloft-de-etiquetteregels-bruidspaar

Zoals je misschien al door hebt, gelden er een aantal etiquetteregels omtrent het dragen van sieraden en juwelen op je trouwdag. In dit artikel gaan we hier dieper op in en bespreken we met name of het dragen van een horloge op een bruiloft volgens de etiquette mag. Daarnaast geven we je natuurlijk ook een aantal tips waar je zoal op moet letten.

ETIQUETTE: DRAAG GÉÉN HORLOGE OP JE BRUILOFT!

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: volgens de etiquette mogen zowel de bruid als de bruidegom géén horloge dragen. Dit heeft met de formele dresscode voor bruiloften te maken, namelijk de Black Tie. Bij deze dresscode is het dragen van een horloge niet wenselijk, omdat Black Tie een feestelijke aangelegenheid is en je niet op de tijd dient te letten.

GEEN HORLOGE DRAGEN OP BRUILOFT = OUDERWETS?

De Black Tie is een formele dresscode met veel regeltjes over wat je wel en niet mag dragen. Bij veel bruiloften van tegenwoordig geldt er een informelere dresscode. Daar rest nog de vraag of het dragen van een horloge bij dit soort informele bruiloften dan wel of niet gepast is.

Als gast op een informele bruiloft is het nog steeds niet netjes om steeds naar de tijd te kijken. Maar geldt dit dan ook voor de gastheer en gastvrouw (oftewel het bruidspaar)? Zij betalen immers voor het hele feest, dus dan geldt er misschien wel: wie betaalt, bepaalt". 

Daarnaast moet je je ook nog afvragen of de etiquette nog wel in de huidige tijdsgeest past. De regel stamt namelijk uit 1896 en toen bestonden er natuurlijk nog geen smartphones. Een horloge was toen ook echt bedoeld om de tijd in de gaten te houden. Tegenwoordig wordt een horloge meer gezien als een sieraad, dus wordt het nu veel meer geaccepteerd.

horloge-dragen-op-je-eigen-bruiloft-de-etiquetteregels-wedding-details

HORLOGE ALS MOOI AANDENKEN

Ben je echt een horlogefanaat, dan moet je vooral gewoon een horloge dragen op je trouwdag. Een horloge past dan echt bij jou en het zou juist eerder gek zijn als je op die ene speciale dag geen horloge zou dragen.

Kies bij voorkeur wel voor een minimalistische dress watch. Deze is erg chique qua stijl en past goed bij een trouwpak. Wil je toch dicht bij de etiquette blijven, dan kun je misschien ook voor een zakhorloge of een ander sieraad kiezen.

WAT VOOR HORLOGE DRAAG IK BIJ MIJN TROUWPAK?

Tenslotte geven we nog een aantal tips als je ervoor kiest om een horloge bij je trouwpak te dragen.

HOUD HET SUBTIEL

Op je trouwdag is het erg belangrijk dat het horloge niet alle aandacht afleidt. Het horloge is puur een accessoire om je outfit te complementeren. Je trouwpak is datgene wat uiteindelijk in het middelpunt moet staan. Kies daarom voor een simpel en minimalistisch horloge. Klassieke Rolex horloges zijn bijvoorbeeld een uitstekende keuze voor een bruiloft: een prachtig, tijdloos design en van uitmuntende kwaliteit, maar zeker niet te opvallend en groot.

GA VOOR EEN STIJLVOLLE LOOK

We vertelden je net al waar de etiquetteregel voor het niet dragen van een horloge vandaan komt. Je bruiloft is echter jouw feestje, dus je bepaalt helemaal zelf of je wel of geen horloge draagt op die dag. Aangezien een horloge meer als accessoire wordt gezien, is het wat ons betreft helemaal prima om er een te dragen. Als het horloge goed bij jouw stijl past, moet je het vooral doen. Zolang je er maar niet constant op zit te kijken!

horloge-dragen-op-je-eigen-bruiloft-de-etiquetteregels

KIES EEN LEREN BANDJE

Als laatste tip raden we aan om een horloge met leren band te dragen. Een horloge met een stalen band geeft een meer zakelijke uitstraling, dus dat is minder geschikt voor een bruiloft. Het leren bandje kun je afstemmen met je schoenen, zodat je hele look samenkomt.

Lees ook de blog: "Aan welke hand draag je de trouwring?".

Wat vind je van deze blog?

Geweldig!
Leuk
Oké
Niet goed
Slecht

3,9 / 5 gebaseerd op 7 stemmen

Follow us on Instagram

TROUWPLANNEN