Melding voorgenomen huwelijk (voorheen ondertrouw)

Trouwplannen
Trouwplannen.nl 17 april 2018

Voor 2015 was het gaan in ondertrouw best een issue. Jullie gingen als bruidspaar samen naar het gemeentehuis om door te geven dat jullie zouden gaan trouwen. Een romantisch moment! Vanaf dat moment waren jullie in 'ondertrouw'. 

Door de komst van het internet is de traditie van het in ondertrouw gaan verloren gegaan. De ondertrouw is nu een melding voorgenomen huwelijk geworden. 

Ondanks de veranderingen, is het maken van de melding voor het voorgenomen huwelijk nog steeds een belangrijke stap die jullie moeten ondernemen voor jullie kunnen trouwen. Daarom vertellen wij jullie in deze blog wat het is en hoe het werkt. 

 ondertrouw

 Foto credits: Etsy

WAT IS HET MAKEN VAN EEN MELDING VAN VOORGENOMEN HUWELIJK?

Een melding maken van jullie voorgenomen huwelijk is de eerste officiële stap richting het ja-woord. Tijdens het maken van deze melding doe je aangifte van jullie voorgenomen huwelijk bij de ambtenaar van de burgelijke stand. 


WAAROM MOET JE DEZE MELDING MAKEN?

Het maken van deze melding heeft wel dergelijk een reden! In de periode tussen de melding en jullie huwelijk wordt namelijk gekeken of jullie aan de Nederlandse eisen voldoen om in het huwelijk te mogen treden. Er wordt gekeken of jullie wel oud genoeg zijn om te mogen trouwen, of jullie geen familie van elkaar zijn en of een van jullie niet al getrouwd is. Daarnaast mag er in deze periode bezwaar gemaakt worden tegen het voorgenomen huwelijk. 


WANNEER EN HOE MAAK JE EEN MELDING?

Je moet ten minste 2 weken voor de datum van de bruiloft aangifte doen bij de gemeente. Het uitstapje naar het gemeente huis is nu dus niet meer van toepassing. Jullie kunnen snel en makkelijk een melding maken van jullie voorgenomen huwelijk via het internet. Per gemeente is de procedure verschillend. Belangrijk is dus om even na te gaan hoe dit bij de gemeente waar jullie gaan trouwen geregeld is. 


WAT MOET JE BESLISSEN VOORDAT JE DE MELDING MAAKT?

Voor jullie het voorgenomen huwelijk door kunnen geven bij de gemeente moet je een aantal dingen vastleggen die hierna niet meer veranderd kunnen worden. Dit zijn de volgende punten:

* Wat wordt jullie trouwdatum?
* Willen jullie een trouwambtenaar vanuit de gemeente? Of gaan jullie voor een eigen trouwambtenaar? 
* Wie worden jullie getuigen? (maximaal 4 en minimaal 2) 
* Trouwen jullie op huwelijkse voorwaarden of niet?
* In welke plaats gaan jullie trouwen? 


WELKE DOCUMENTEN HOREN BIJ HET MAKEN VAN DE MELDING?

De documenten die aangeleverd moeten worden bij de gemeente om in ondertrouw te kunnen zijn afhankelijk van de gemeente waar jullie trouwen. 

Kosten 

Het maken van de melding voorgenomen huwelijk is gratis.


'' Het leven is een feest maar je moet zelf de slingers op hangen'

Helaas maar waar, bovenstaande spreuk geldt ook als je de melding van het voorgenomen huwelijk maakt. We zouden het graag anders zien maar de gemeente maakt het moment niet heel bijzonder. Vooral nu het gewoon gemakkelijk via het internet kan is de charme er ver vanaf, terwijl het toch een bijzonder moment kan zijn. Maak er daarom zelf een feestje van. Ga lekker samen uit eten of ga iets leuks doen met jullie getuigen. Het is tot slot wel de eerste stap naar jullie huwelijk die jullie gezet hebben. 

Wat vind je van deze blog?

Geweldig!
Leuk
Oké
Niet goed
Slecht

4 / 5 gebaseerd op 688 stemmen

Follow us on Instagram

TROUWPLANNEN