In ondertrouw gaan is eigenlijk het officieel maken van jullie trouwplannen. Wanneer je in ondertrouw gaat geef je aan de gemeente aan dat jullie gaan trouwen. Dit wordt tegenwoordig ook wel een melding voorgenomen huwelijk genoemd. Lees in deze blog alles wat je moet weten over in ondertrouw gaan.
© Wat een plaatje
Voorheen was het in ondertrouw gaan best een issue. Jullie gingen als bruidspaar samen naar het gemeentehuis om door te geven dat jullie zouden gaan trouwen. Een romantisch moment! Vanaf dat moment waren jullie in 'ondertrouw'. Door de komst van het internet is de traditie van het in ondertrouw gaan verloren gegaan. Sinds 2015 is de ondertrouw nu een melding voorgenomen huwelijk geworden.
Ondanks de veranderingen, is het maken van de melding voor het voorgenomen huwelijk nog steeds een belangrijke stap die jullie moeten ondernemen voor jullie kunnen trouwen. Daarom vertellen wij jullie in deze blog wat het is en hoe het werkt.
In ondertrouw gaan is dus tegenwoordig een melding van voorgenomen huwelijk. Een melding maken van jullie voorgenomen huwelijk is de eerste officiële stap richting het jawoord en doe je bij de gemeente. Tijdens het maken van deze melding doe je aangifte van jullie voorgenomen huwelijk bij de ambtenaar van de burgerlijke stand, maar ook geef je al aan welke naam je aanneemt na het huwelijk, de trouwdatum en de tijd en wie jullie getuigen zijn.
© Studio Kijk
In ondertrouw gaan en het maken van de melding van voorgenomen huwelijk heeft wel dergelijk een reden! In de periode tussen de melding en jullie huwelijk wordt namelijk gekeken of jullie aan de Nederlandse eisen voldoen om in het huwelijk te mogen treden. Er wordt gekeken of jullie wel oud genoeg zijn om te mogen trouwen, of jullie geen familie van elkaar zijn en of een van jullie niet al getrouwd is. Daarnaast mag er in deze periode bezwaar gemaakt worden tegen het voorgenomen huwelijk.
Je moet ten minste 2 weken voor jullie trouwdatum in ondertrouw gaan en aangifte doen bij de gemeente. Het uitstapje naar het gemeentehuis is nu dus niet meer van toepassing. Jullie kunnen nu namelijk snel en makkelijk een melding maken van jullie voorgenomen huwelijk via het internet. Per gemeente is de procedure verschillend. Belangrijk is dus om even na te gaan hoe dit bij de gemeente waar jullie gaan trouwen geregeld is.
© Mooii Moment Fotografie
Voor jullie in ondertrouw gaan en de melding van voorgenomen huwelijk door kunnen geven bij de gemeente moet je een aantal dingen vastleggen die hierna niet meer veranderd kunnen worden. Dit zijn de volgende punten:
Lees ook de blog jullie getuigen alle ins en outs.
Om in ondertrouw te gaan heb je een aantal dingen nodig. Zo dien je beide je geboorteakte, verklaring voor naamgebruik en getuigen formulier, legitimatiebewijs, en een kopie van de legitimatiebewijzen van jullie getuigen mee te nemen.
De documenten die aangeleverd moeten worden bij de gemeente om in ondertrouw te kunnen gaan, zijn afhankelijk van de gemeente waar jullie trouwen. Het maken van de melding voorgenomen huwelijk is gratis.
Helaas maar waar, bovenstaande spreuk geldt ook als je de melding van het voorgenomen huwelijk maakt. We zouden het graag anders zien maar de gemeente maakt het moment niet heel bijzonder. Vooral nu het gewoon gemakkelijk via het internet kan is de charme er ver vanaf, terwijl het toch een bijzonder moment kan zijn. Maak er daarom zelf een feestje van. Ga lekker samen uit eten of ga iets leuks doen met jullie getuigen. Het is tot slot wel de eerste stap naar jullie huwelijk en jullie grote dag!
Bij het maken van deze melding moet er ingevuld worden wie de getuigen zijn en worden de persoonlijke gegevens opgegeven. Zorg er dus voor dat het bruidspaar over de juiste persoonsgegevens beschikt van jou als getuige. Bij een huwelijk in Nederland moeten minimaal twee en maximaal vier getuigen aanwezig zijn. Hoe jullie het aantal getuigen verdelen maakt niet uit.