Trouwetiquette: hoe hoort het eigenlijk?

Trouwplannen
Trouwplannen.nl 24 maart 2022

Jouw trouwdag vul je in zoals je dat zelf wilt. Soms heb je houvast aan rituelen die een religieuze betekenis hebben of doe je inspiratie op aan de hand van bruiloften die je bezocht hebt. Vroeger gold er voor bruiloften een strikte trouwetiquette. Dat is al lang niet meer het geval. Wil je toch weten wat die regels rondom bruiloften inhouden en daarmee je bruiloft extra betekenis geven? Laat je dan inspireren.

trouwetiquette-hoe-hoort-het-eigenlijk

De binnenkomst van het bruidspaar bij de ceremonie

Traditioneel worden de genodigden van de bruidegom en de bruid van elkaar gescheiden. De familie van de bruid zit aan de linkerkant en de familie van de bruidegom aan de rechterkant. Het bruidspaar loopt naar binnen waarbij eventuele bruidsmeisjes achter het bruidspaar lopen en bloemenkinderen voor het bruidspaar. Bij het burgerlijk huwelijk loopt de bruid aan de rechterzij van de bruidegom. De bruid zit vervolgens ook rechts van de bruidegom. Trouwen jullie daarna nog in de kerk? Dan verlaat je als bruid aan de rechterzijde van je echtgenoot de locatie. Vind er geen kerkelijk huwelijk plaats, dan loop je aan de linkerkant van je kersverse echtgenoot.

Bloemen en corsages

Voorafgaand aan de huwelijksvoltrekking draagt de bruid het bruidsboeket in haar rechterhand. Na het huwelijk wordt het boeket in de linkerhand gedragen. Corsages zijn bedoeld voor de daggasten. Deze worden altijd links gedragen. Mannen dragen de corsage met de steel naar beneden en vrouwen met de steel naar boven.

De kledingetiquette

Regelmatig staat er op een uitnodiging voor een bruiloft ook vermeld wat de kledingvoorschriften zijn. Dit kan variëren van black tie, white tie, tenue de ville tot pink tie. Black tie en white tie zijn het meest formeel en de andere twee varianten zijn wat informeler. Heb je een uitnodiging voor een bruiloft ontvangen? Check op tijd de kledingvoorschriften zodat je een jurk kan shoppen die aan de kledingwensen van het bruidspaar voldoet. Draag geen jurk in een witte tint naar een trouwerij tenzij je zelf de bruid bent. Voorkom ook dat je te overdressed bent en alle aandacht naar je toe trekt. De bruid en bruidegom zijn tenslotte het stralende middelpunt. Staan er geen kledingvoorschriften vermeld, maar wordt het een bruiloft op het strand of op een landelijke locatie? Laat dan je stilettohakken thuis. Dress for the occasion!

trouwetiquette-hoe-hoort-het-eigenlijk

Aan tafel

Het diner is altijd één van de hoogtepunten van een bruiloft. De tafelschikking kan je nogal wat hoofdbrekens kosten. De trouwetiquette kan je hierbij helpen. Het bruidspaar is het centrale middelpunt en de bruid zit links van de bruidegom. Naast de bruid zit de vader van de bruidegom en de moeder van de bruid zit naast de bruidegom. Tegenover de newlyweds zitten de vader van de bruid en de moeder van de bruidegom. Andere familieleden zitten hier weer naast.

Etiquette kan houvast bieden, maar doe vooral waar jullie je goed bij voelen. Het is jullie speciale dag, geniet ervan!

Wat vind je van deze blog?

Geweldig!
Leuk
Oké
Niet goed
Slecht

4,4 / 5 gebaseerd op 7 stemmen

Follow us on Instagram

TROUWPLANNEN