Dilemma: Wanneer elkaar voor het eerst zien op je trouwdag?

Trouwplannen
Trouwplannen.nl 22 juni 2021

Volgens traditie slaapt de bruid de avond voor de bruiloft in haar ouderlijk huis. Het is namelijk niet de bedoeling dat haar verloofde haar eerder in de jurk ziet. Dit zou namelijk ongeluk kunnen brengen en dat wil je natuurlijk niet!

wanneer elkaar voor het eerst zien bruiloft - dhr en mw fotografie
© dhr & mw fotografie


Maar wanneer zien jullie elkaar dan wel voor het eerst op je trouwdag? Ookwel de first look genoemd. Komt jouw verloofde je ophalen, zien jullie elkaar op een afgesproken plek of ziet jouw bruidegom jou pas echt tijdens de ceremonie? Wanneer kun je nou het beste de first look houden? Een dilemma waar ieder bruidspaar mee te maken zal krijgen. In deze blog lees je alle voor- en nadelen van elkaar thuis zien, voorgaand aan jullie ceremonie en elkaar voor het eerst zien tijdens de ceremonie.

ELKAAR THUIS VOOR HET EERST ZIEN

Wanneer jullie elkaar voor het eerst thuis zien op de bruiloft, dan zie je elkaar dus voorgaand aan de ceremonie. Jullie kunnen je first look thuis doen, maar ook op een andere afgesproken locatie voorgaand aan de ceremonie. Wat dacht je bijvoorbeeld van de locatie waar jullie elkaar ontmoet hebben? Hoe romantisch is dat?! Na de first look zullen jullie dan samen naar de locatie van de ceremonie gaan, because it’s wedding time!

wanneer elkaar voor het eerst zien bruiloft bruidspaar first look - Marion Meyer Photography   wanneer elkaar voor het eerst zien bruiloft bruidspaar - Marion Meyer Photography

© Marion Meyer Photography

VOORDELEN

Een voordeel van elkaar thuis zien voorgaand aan de ceremonie is dat jullie ervoor kunnen kiezen om dit moment met zijn tweeën te ervaren zonder andere personen erbij, wat natuurlijk niet mogelijk is wanneer je tijdens de ceremonie elkaar voor het eerst ziet. Dit kan ervoor zorgen dat het moment persoonlijker en intiemer is. Ook vond ik zelf de first look één van de spannendste momenten van mijn trouwdag. Het is echt het moment waarbij je trouwdag écht gaat beginnen. Het is dus ook helemaal niet gek als je wat gespannen bent, I know your feeling! Nog een reden om elkaar voorgaand aan de ceremonie te zien.

wanneer elkaar voor het eerst zien bruiloft first look - Iris Akkerman   wanneer elkaar voor het eerst zien bruiloft - Iris Akkerman

© Iris Akkerman

Echter is het natuurlijk altijd mogelijk om meerdere mensen uit te nodigen voor jullie first look. Hierbij kun je makkelijker keuzes maken, wie je wel graag bij jullie first look wilt hebben en welke gasten je pas bij de ceremonie ziet. Hoe leuk is het als ook jullie familieleden jullie first look kunnen zien?! Het is namelijk écht een speciaal momentje.

Daarnaast is een voordeel van elkaar thuis zien voorgaand aan de ceremonie dat je het grote moment dat je elkaar voor het eerst gaat zien op verschillende manieren kan aanpakken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een trapscene of laat je je ophalen door je hubby-to-be bij jullie huis. Of kies ervoor om jouw verloofde aan te tikken op zijn of haar schouders, zodat jouw verloofde omdraait en jou ziet. Dit zorgt gegarandeerd voor een verassingseffect. Je kunt de first look dus helemaal laten aansluiten bij jullie eigen persoonlijkheid.  

wanneer elkaar voor het eerst zien bruiloft - Mooii moment fotografie
© 
Mooii moment fotografie

NADELEN

Een nadeel van deze optie kan juist zijn dat niet iedereen erbij kan zijn. De daggasten moeten natuurlijk eerst naar de locatie waar jullie elkaar voor het eerst zullen zien en vervolgens snel door naar de ceremonie. Belangrijk is dus dat hier voldoende tijd voor ingepland wordt en er ook voldoende vervoersmiddelen zijn voor de daggasten. Een ander nadeel kan zijn dat je na het mooie moment weer even uit het gevoel bent, omdat je nog naar de locatie van de ceremonie toe moet.

ELKAAR VOOR HET EERST ZIEN TIJDENS DE CEREMONIE

Wanneer jullie ervoor kiezen om elkaar voor het eerst te zien tijdens de ceremonie, zien jullie elkaar pas echt voor de eerste keer voor het altaar. Vaak wordt bij deze optie de bruid begeleidt naar haar verloofde aan de arm van haar vader. Ze wordt zogenaamd 'weggegeven' door haar vader. 

wanneer elkaar voor het eerst zien bruiloft - Lotts Photography
© Lott's Photography

VOORDELEN

Het grootste voordeel van deze manier is dat jouw dierbare een belangrijke rol kan spelen tijdens de ceremonie, zoals bijvoorbeeld je vader of moeder. Dit zal een dierbaar moment worden voor jou en de persoon die je zal begeleiden naar het altaar. Daarnaast zal deze persoon zich vereerd voelen dat hij of zij dit voor je mag doen. Daarnaast kunnen al je daggasten meegenieten van dit bijzondere momenten! Ze hoeven hiervoor niet eerst naar een andere locatie te komen. Een ander voordeel is dat je aansluitend van de first look meteen doorgaat met de ceremonie. Zo blijf je in het moment en wordt dit gevoel niet onderbroken. 

wanneer elkaar voor het eerst zien bruiloft - Przemek Bialek Fotografia
© Przemek Bialek Fotografia

NADELEN

Een nadeel van deze manier is dat de fotoshoot van jullie twee plaats zal moeten vinden na de ceremonie. Omdat jullie elkaar nog niet gezien hebben kunnen de foto's niet van te voren gemaakt worden. Dit hoeft niet perse een probleem te zijn, alleen is het belangrijk dat deze shoot goed gepland wordt in de dagplanning van je bruiloft.

Wat deze manier ook iets lastiger maakt is dat jullie met twee verschillende vervoersmiddelen aan zullen komen bij de locatie van de ceremonie. Wellicht juist een voordeel wanneer jullie het niet eens kunnen worden over jullie trouwvervoer! Wil jij liever een koets terwijl je verloofde liever gaat voor de sportauto, dat kan! Echter komen hier natuurlijk wel extra kosten bij kijken. 

Tenslotte zal het moment dat jullie elkaar voor het eerst gaan zien een spannend moment zijn. Wanneer je er voor kiest om dit moment tijdens de ceremonie plaats te laten vinden zitten er natuurlijk nog veel meer mensen bij die het allemaal mee ervaren. Denk er goed over na of je deze spanning aan kan. 

ADVIES

Het belangrijkste is dat jullie kiezen voor de manier die voor jullie het fijnste voelt. Kies niet voor een manier omdat dit een traditie zou zijn, maar kies voor de manier die jullie zelf willen en bij jullie past. Er zijn zoveel mogelijkheden voor een first look en het kan helemaal aangepast worden naar jullie persoonlijke smaak. Het wordt een speciaal moment dus zorg dat jullie je goed voelen bij de keuze die gemaakt is.

wanneer elkaar voor het eerst zien bruiloft first look - dhr en mw fotografie
© dhr & mw fotografie

En misschien wel het allerbelangrijkste, GENIET! Dit moment gaan jullie maar één keer meemaken, zorg dat het speciaal wordt en geniet er extra van!

Wat vind je van deze blog?

Geweldig!
Leuk
Oké
Niet goed
Slecht

4,1 / 5 gebaseerd op 36 stemmen

Follow us on Instagram

TROUWPLANNEN