Trouwen, wat is in de wet geregeld en wat niet?

Trouwplannen
Trouwplannen.nl 18 december 2017

Jullie gaan trouwen, wat leuk! Een spannende tijd breekt aan om alles goed voor te bereiden. Natuurlijk denk je dan aan de jurk die je wilt kopen, hoe de trouwlocatie eruit moet zien en welk feest jullie in gedachte hebben... Maar denk ook eens aan waar je eigenlijk ‘ja’ tegen zegt. Volgens de wet gelden er rechten en plichten naar elkaar toe. Hoe zit dat precies en wat kunnen jullie zelf regelen? In deze blog leggen we het aan je uit. 

Naar het stadhuis

De eerste stap voor het officiële deel van jullie trouwerij is digitaal of persoonlijke aangifte doen bij de gemeente van jullie voornemen om te gaan trouwen. Vroeger heette dit ‘in ondertrouw gaan’. Op jullie trouwdag geven jullie elkaar het jawoord. Vanaf dat moment zijn jullie officieel getrouwd.

Getrouwd in gemeenschap van goederen

Als jullie vóór het trouwen niets hebben geregeld, dus geen huwelijkse voorwaarden hebben opgesteld, geldt automatisch de wet. Dat betekent dat jullie getrouwd zijn in gemeenschap van goederen. Alle bezittingen die jullie na het trouwen kopen of krijgen en het geld op jullie bankrekening is vanaf de trouwdatum van jullie samen.

Dat geldt ook voor de schulden die je na je trouwen aangaat. Bijvoorbeeld een lening voor de auto of een hypotheek bij de bank voor jullie huis. Ook als jij niets van een lening of schuld afweet, ben je er toch aansprakelijk voor.

Nieuwe wet vanaf 2018

Misschien heb je gehoord dat er vanaf 1 januari 2018 een nieuwe wet ingaat voor mensen die vanaf 2018 gaan trouwen. Dat is de Wet Beperkte gemeenschap van goederen. Zoals hierboven al staat, trouw je dus nog steeds in gemeenschap van goederen. Maar wat is er dan veranderd?

Nieuw is dat alle persoonlijke bezittingen en schulden die je vóór het trouwen al had, van jou blijven. Dus die mooie bank of je studieschuld blijven na je trouwen op jouw naam staan.

Wat verder anders is, is dat een erfenis en schenking die jij ontvangt van jou persoonlijk is. Het maakt niet uit of je deze voor of tijdens je huwelijk hebt ontvangen. Het is en blijft van jou. Tenzij de schenker heeft laten weten dat deze gift voor jullie samen is. Of dat er in het testament iets dergelijks heeft gestaan. Is dat niet zo, dan is de regel dat dit dus van jou is. Dezelfde regels gelden natuurlijk ook voor je echtgenoot.

Oude situatie
Vriendinnen en familie die al getrouwd zijn, deden dat in algehele gemeenschap van goederen. Daar verandert door de nieuwe wet niets aan. Hun situatie blijft dus dat vanaf het moment van trouwen al hun bezittingen, geld maar ook schulden en leningen van hen samen zijn. Ook dus bezittingen en schulden van vóór hun trouwen. Tenzij zij voor of tijdens hun huwelijk bij de notaris huwelijkse voorwaarden hebben laten maken.

wettelijk huwelijk

Wat regel je met huwelijkse voorwaarden?

Het is belangrijk dat jullie vóórdat je gaat trouwen nadenken over huwelijkse voorwaarden. Met het opstellen van huwelijkse voorwaarden bepalen jullie zelf welke spullen van jullie samen zijn en welke persoonlijk blijven als je getrouwd bent. Zoals eerder vermeld is namelijk alles van na de trouwdatum van jullie samen, tenzij je samen iets anders afspreekt via huwelijkse voorwaarden bij de notaris. Wanneer is dit interessant? Bijvoorbeeld als een van de twee een waardevolle collectie of verzameling heeft, die je graag bij elkaar wilt houden. Of een van de twee bouwt meer spaargeld op en wil dit buiten de gezamenlijke pot houden. Dit zijn een aantal voorbeelden. Kijk naar jullie eigen situatie en vraag informatie bij de notaris als je twijfelt of het slim is om huwelijkse voorwaarden af te sluiten. 

Eigen zaak
Een heel bekende én belangrijke reden voor huwelijkse voorwaarden is als een van jullie een eigen zaak heeft. Of na jullie trouwen plannen heeft om een bedrijf te starten. Het blijft ook onder de nieuwe wet verstandig om dan huwelijkse voorwaarden te maken. Met huwelijkse voorwaarden zorgen jullie ervoor dat de ander is beschermd tegen eventuele schuldeisers van het bedrijf. Stel dat het bedrijf schulden maakt of zijn verplichtingen niet kan nakomen, dan kunnen schuldeisers van het bedrijf niet aan jouw privé-spullen of spaargeld komen.

Je wilt er niet aan denken, maar stel dat jullie besluiten uit elkaar te gaan dan kun je met huwelijkse voorwaarden ook afspraken maken dat de eigen zaak van jou of je echtgenoot blijft. Als je de hele waarde van het bedrijf in één keer zou moeten delen, is de kans groot dat degene met de eigen zaak zijn of haar bedrijf niet meer kan voortzetten. Je kunt in huwelijkse voorwaarden eerlijke afspraken maken die ervoor zorgen dat het bedrijf toch door kan/geen gevaar loopt.

Vóór je trouwen naar de notaris

Het is verstandig om vóórdat jullie getrouwd zijn naar de notaris te gaan voor huwelijkse voorwaarden. Dan is het vrij eenvoudig om vast te stellen wat van jou is en wat van je aanstaande echtgenoot. Op het moment dat jullie getrouwd zijn, zijn de spullen die je koopt of krijgt van jullie samen. Hoe langer je getrouwd bent, hoe meer bezittingen jullie samen hebben opgebouwd. Het wordt dan steeds lastiger te bepalen wat van wie is. Hetzelfde geldt voor schulden en leningen. En: als de notaris er minder werk aan heeft, kan dat jullie ook geld schelen.

Tip: administratie bijhouden

Tot slot nog een belangrijke tip waarbij het niet uitmaakt of jullie kiezen voor huwelijkse voorwaarden of toch trouwen in gemeenschap van goederen. Houd een goede administratie bij, zodat je altijd kunt aantonen wat jouw eigendom is. Dit is zeker belangrijk als het gaat om dure spullen of grote bedragen. Voor aangekochte spullen is een factuur of ontvangstbewijs waar jouw naam op staat voldoende bewijs. Bij een ontvangen erfenis is dat de akte van verdeling.

Goed voorbereid samen verder, lees hier meer. Maak er een mooie trouwdag van samen!

Wat vind je van deze blog?

Geweldig!
Leuk
Oké
Niet goed
Slecht

3,7 / 5 gebaseerd op 3 stemmen

Follow us on Instagram

TROUWPLANNEN