10 tips voor een biologische bruiloft

Trouwplannen
Trouwplannen.nl 18 februari 2014

Veel mensen proberen tegenwoordig hun steentje bij te dragen aan het milieu door biologische producten te kopen, een eigen moestuin aan te leggen of bijvoorbeeld een elektrische auto aan te schaffen. Letten op wat je eet en bewust omgaan met je omgeving en energie is allang niet meer iets voor alleen maar geitenwollensokkentypes. Duurzaamheid is hip!

Wanneer je graag bewust en verantwoord leeft, kun je dit ook doorvoeren op de mooiste dag van je leven. Bijvoorbeeld door het organiseren van een biologische bruiloft! Je kunt je bruiloft zo biologisch of duurzaam maken als je zelf wilt. We hebben weddingplanner Jasmijn Kooijmans van Biologische bruiloft gevraagd om een aantal tips te geven voor de ideale biologische bruiloft.

 trouwen biologisch

 

Tip 1: Trouw buiten in het bos

Staatsbosbeheer heeft het mogelijk gemaakt om op een aantal plekken in het bos te kunnen trouwen. Het ja-woord geven tussen de bomen, dat is nog eens bijzonder! Na de ceremonie kun je buiten ook een toast uitbrengen. Je dient wel een vergunning aan te vragen en meubilair te huren. Ook is het handig om een (biologische) cateraar te zoeken die jullie kan voorzien van een hapje en een drankje. Een weddingplanner kan je hierbij helpen.

 

Tip 2: Serveer biologische drankjes

Biologische drankjes zijn er in allerlei soorten en maten en worden volop aangeboden door producenten van biologische voeding. De koffie en thee, heerlijke vruchtensappen, alcoholische drankjes zoals bier en wijn en natuurlijk de champagne. Er is tegenwoordig voldoende (h)eerlijk aanbod. En omdat je weet dat het op een duurzame manier vervaardigd is, kun je er extra van genieten! 

 

Tip 3: Zorg voor biologisch eten

Genieten van het eten is voor gasten een belangrijk onderdeel van de bruiloft. Er zijn verschillende cateraars te vinden die met biologische producten werken. Eerlijk en gezond eten, dat zoveel mogelijk uit de directe omgeving wordt gehaald zonder toevoeging van schadelijke middelen en/of bestrijdingsmiddelen. Zo kunnen jullie gasten ook kennismaken met biologisch eten, wie weet overtuig je iemand om dit vaker te doen!

biologische bruiloft 

 

Tip 4: Verstuur uitnodigingen per e-mail

De uitnodigingen per e-mail versturen, klinkt misschien saaier dan dat het is. Zorg voor een mooi ontwerp of een animatie waarin jullie verhaal naar voren komt. Zo wordt een digitale uitnodiging versturen een stuk levendiger en het scheelt natuurlijk drukkosten. Het is wel aan te raden om een grafisch ontwerper in te schakelen voor een professioneel ontwerp.

 

Tip 5: Regel vervoer per fiets of bus

Wanneer de ceremonie, het diner en het feest op één locatie plaatsvinden, bespaar je enorm op vervoer. Dat is natuurlijk beter voor het milieu. Als je een locatie kiest die wat verder weg ligt voor een groot deel van je gasten, kun je ervoor kiezen om een bus te huren. Zorg dan wel dat de bus op een gangbaar tijdstip rijdt en houdt er rekening mee dat de dansvloer dan in één keer een stuk leger raakt. Trouw je in de plaats waar je zelf ook woont? Laat je dan door je aanstaande met een bakfiets naar het stadhuis rijden!

 

Tip 6: Maak versieringen van restmaterialen

Wanneer je buiten trouwt, in het bos, op een boerderij of in de achtertuin, is het wel leuk om de locatie aan te kleden in jullie eigen stijl met een feestelijke sfeer. Een deel van de versiering kun je zelf maken. Het is al helemaal leuk als je dit doet met hergebruikte materialen. Gebruik oude glazen potjes om bloemetjes in te zetten op de mooi gedekte tafels, oude blikken om wat plantjes in op te hangen, gerecycled papier waarop je zelf met stempels aan de slag gaat voor naamkaartjes voor het diner. Je kunt ook zelf slingers maken. Hiervoor en voor meer inspiratie voor de aankleding van je bruiloft kun je een workshop volgen bij een weddingplanner.

 

Tip 7: Bestel een biologische bruidstaart met eetbare bloemen

De bruidstaart, één van de blikvangers van de dag. Hoe uniek is het wanneer je deze laat maken zonder toevoegingen van chemische of bewerkte producten, en er alleen pure natuurlijke producten worden gebruikt? Door gebruik te maken van seizoensfruit en smaken uit de natuur, zal de taart vol van smaak zijn. Laat de taart versieren met eetbare bloemen en je gasten zullen zeer verrast zijn en smullen van de unieke taart!

 bruiloft biologisch

 

Tip 8: Koop een biologische trouwjurk

Als je echt álles biologisch en duurzaam wil hebben, kies dan voor een biologische trouwjurk! Een trouwjurk is heel persoonlijk, het gaat hierbij om je smaak en of een trouwjurk jou goed past. Het is mogelijk om een jurk op maat te laten maken van een biologische stof. Er zijn speciale ontwerpers die dit samen met jou kunnen realiseren. Je kunt er ook over nadenken om een jurk te huren of een jurk te kopen die je vaker kan dragen! Ook voor een vintage bruiloft kun je kiezen voor een tweedehands trouwjurk.

 

Tip 9: Draag biologische bruidsmake-up

Er komt steeds meer natuurlijke en biologische make-up op de markt. Gemaakt van pure ingrediënten, zonder schadelijke chemicaliën. Deze make-up wordt niet op dieren getest.

Ook ideaal wanneer je een gevoelige huid hebt of als je allergisch bent voor bepaalde chemische producten. Er zijn stylistes die gespecialiseerd zijn in het aanbrengen van biologische make-up.

 

Tip 10: Schakel een weddingplanner in!

Bij het organiseren van een bruiloft komt veel kijken. Helemaal als jullie bruiloft net even anders is dan normaal of als je bijvoorbeeld buiten wil trouwen. Dan moet er aan veel meer zaken gedacht worden. Bijvoorbeeld het huren van meubilair, het inschakelen van een externe cateraar en het aankleden van de locatie. Hier gaat veel tijd in zitten. Een weddingplanner kan je helpen, diegene heeft al een uitgebreid netwerk van leveranciers en kan er op de dag zelf voor zorgen dat alles op rolletjes loopt. Helemaal slim om dan te kiezen voor een weddingplanner gespecialiseerd in biologische bruiloften!

Wat vind je van deze blog?

Geweldig!
Leuk
Oké
Niet goed
Slecht

3,7 / 5 gebaseerd op 6 stemmen

Follow us on Instagram

TROUWPLANNEN