Je eigen trouwbelofte schrijven

Trouwplannen
Trouwplannen.nl 3 april 2024

Je eigen trouwgelofte schrijven, dat klinkt toch ontzettend romantisch! Een unieke manier om je lover te vertellen waarom je zo veel van diegene houdt en wat je partner voor jou nou zo speciaal maakt. Jij en je verloofde vertellen elkaar waarom je zo van de ander houdt, waarom jullie zo goed bij elkaar passen en wat je voor de ander gaat betekenen in jullie huwelijk. Zo bijzonder! In deze blog helpen we jullie hoe je je eigen trouwgelofte schrijft.

je-eigen-trouwbelofte-schrijven-trouwgelofte1

Trouwbelofte, ja of nee?

Overleg samen of jullie ervoor kiezen om elkaar een trouwbelofte voor te dragen. Misschien weet jij al heel lang dat jij dit graag wilt doen maar dit is écht iets wat jullie samen moeten bepalen. Het is samen of niet. Het is namelijk wel een beetje gek als jij je trouwbelofte doet aan je verloofde en hij vervolgens niet aan jou.

De toon van de trouwgelofte

Bepaal met elkaar wat de toon van jullie trouwgelofte wordt. Wordt de trouwbelofte serieus, zoetsappig of grappig? Ga niet iets doen wat buiten jouw comfort zone ligt. Ben je van nature geen grappenmaker, kies dan bijvoorbeeld voor een serieuzere vorm. Kies voor de manier die bij jullie beiden past en waar jullie je allebei bij op je gemak voelen. Dan komt die trouwgelofte vanzelf!

je-eigen-trouwbelofte-schrijven-trouwgelofte2

Trouwbelofte zelf schrijven?

Wij zeggen doen! Vind je het heel moeilijk om je woorden op papier te zetten, dan kan je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een mooi gedicht voor te lezen. Maar een zelfgeschreven gelofte is een stuk persoonlijker wanneer het recht uit jouw hart komt. En dan maakt het niet uit dat je misschien geen wonder bent in de mooie poëtische zinnen formuleren, het gaat om de inhoud van je gelofte.

Maak afspraken met elkaar over jullie trouwgelofte

Maak met elkaar afspraken om teleurstelling te voorkomen. Hoe lang moet de trouwbelofte worden? Blijft de trouwbelofte geheim tot aan de ceremonie of laten jullie ze elkaar al eerder lezen? En wanneer moet de trouwbelofte af zijn? Maak je om de laatste vraag niet al te druk. Vooral mannen zijn niet heel goed in dit soort dingen plannen en hij zou niet de eerste zijn die de trouwbelofte de avond van tevoren nog schrijft… Maar dat wil niet zeggen dat ze minder mooi of gemeend zijn!

/je-eigen-trouwbelofte-schrijven-trouwgelofte3

Het persoonlijke gedeelte van de trouwgelofte

Zorg voor een goede opbouw in je trouwgelofte. Zo is het voor jullie gasten ook een duidelijk verhaal. Wanneer hebben jullie elkaar ontmoet of wat was het moment dat je als een blok viel voor je verloofde? Denk ook eens aan de bijzondere dingen jullie samen hebben meegemaakt, een huis kopen, een prachtige reis of misschien hebben jullie al een liefdesbaby?

Wees ook niet bang op papier te zetten waarom je zo van je verloofde houdt. Waarom maakt hij/zij jou zo gelukkig? Waarom en hoe maakt hij/zij jou aan het lachen en waarom is hij/zij nou precies de persoon waarmee jij de rest van je leven wil delen… Dat is niet zo moeilijk hè, dat heb je je vast en zeker al vaker afgevraagd. Houdt het wel luchtig en zorg dat je trouwgelofte geen oneindig en zoetsappige liefdesverklaring wordt. Schrijf ook zeker over de grappige momenten die jullie hebben meegemaakt of misschien noem je je lover altijd wel je krieltje. Laat die gekke bijnamen dan zeker niet achterwege!

De trouwbelofte

Dan is het tijd voor je gelofte. Wat beloof jij hem/haar als jullie getrouwd zijn… Dit is heel persoonlijk maar wij geven je een voorbeeld; Ik beloof je om lief te hebben, je te respecteren en te vertrouwen. Ook beloof ik je om je alle ruimte te geven die je nodig hebt om de wereld te blijven ontdekken. Ik zou in ons huwelijk het beste van mezelf aan jou geven, in voor- en tegenspoed. Daarnaast zou ik altijd jouw thuishaven zijn waarop jij kan bouwen en vertrouwen en wanneer het leven even tegenzit bij terecht kan.

je-eigen-trouwbelofte-schrijven-trouwgelofte4

Het moment van de waarheid

Jullie staan recht tegenover elkaar en het moment is daar om jullie trouwgelofte uit te spreken. Kiezen jullie ervoor om dit voor jullie gasten of met zijn tweeën te doen? Die keuze is aan jullie en doe vooral waar je je prettig bij voelt.

Laat het moment rustig op je afkomen, oefen je trouwgelofte een paar keer voor de spiegel. Zo word je al wat comfortabeler met de tekst. Maar maak je zeker geen zorgen dat je je trouwgelofte niet uit je hoofd weet, dat is nergens voor nodig. Zet een paar belangrijke steekwoorden op papier zodat je altijd iets hebt om op terug te vallen. Een trouwgelofte uitspreken is ontzettend persoonlijk en emotioneel, dus ga vooral op in het moment en in je verloofde. Tenslotte spreek je de gelofte uit voor hem of haar. Raak je even de draad kwijt en vergeet je iets? Who cares! Je gasten zullen dit echt niet doorhebben en je kunt je trouwgelofte altijd na jullie bruiloft laten vereeuwigen en aan je hubby laten lezen.

Doe ook inspiratie op met de blog: "Je achternaam veranderen na het trouwen".

Wat vind je van deze blog?

Geweldig!
Leuk
Oké
Niet goed
Slecht

4 / 5 gebaseerd op 219 stemmen

Follow us on Instagram

TROUWPLANNEN