Je achternaam veranderen na het trouwen

Trouwplannen
Trouwplannen.nl 15 januari 2015

Traditiegetrouw nemen veel vrouwen de achternaam van hun echtgenoot aan nadat zij getrouwd zijn. Het is misschien ook wel een romantisch idee om dezelfde achternaam als je partner te hebben, zo ben je nog meer met elkaar verbonden. Maar het hoeft natuurlijk niet!  Er zijn allerlei verschillende opties voor jouw achternaam wanneer je gaat trouwen. Maar wat zijn deze opties eigenlijk? 

achternaam trouwen

 

Om het wat makkelijker te maken hebben we steeds een voorbeeld toegevoegd: Kim de Jong gaat trouwen met iemand die mijn zijn achternaam Janssen heet.

 

Optie 1 Je behoudt je eigen achternaam ( Kim de Jong)

In dit geval verander je je achternaam niet na het trouwen. Je behoudt je eigen achternaam zoals hij was voordat je ging trouwen.

 

Optie 2 Je neemt de achternaam van je echtgenoot (Kim Janssen)

In dit geval neemt de vrouw van de achternaam van haar man volledig aan. Dit betekent dat haar eigen meisjesnaam niet meer genoemd wordt, enkel de achternaam van haar man.

 

Optie 3 Je behoudt je eigen achternaam gevolgd door de achternaam van je echtgenoot (Kim de Jong-Janssen)

Hierbij komt dus eerst je eigen achternaam gevolgd door de achternaam van je echtgenoot. Dit hoeft overigens niet met een streepje Kim de Jong Janssen mag ook, maar het meest gebruikelijk is om een streepje te gebruiken. 

 

Optie 4 Je neemt de achternaam van je echtgenoot aan gevolgd door je eigen achternaam (Kim Janssen-de Jong)

Ook bij deze optie behoud Kim haar eigen achternaam na het trouwen, alleen deze komt nu na de achternaam van haar echtgenoot. Hier geldt natuurlijk ook dat het streepje weggelaten mag worden.

 

In bovenstaande voorbeelden hebben we een vrouw als voorbeeld gebruikt. Het kan ook allemaal net andersom, dus dat je als man de naam van je vrouw aanneemt. Dit is echter minder gebruikelijk in Nederland, maar daardoor niet minder leuk, toch?!

 

Wanneer je je achternaam na het trouwen gaat veranderen is het belangrijk dat je goed de gevolgen hiervan doorneemt. Wij hebben vast wat dingetjes voor je op een rijtje gezet:

- Op officiële documentatie, zoals je paspoort, rijbewijs en dergelijke  blijft je eigen achternaam staan, eventueel met toevoeging van de achternaam die je aanneemt. Het gaat hierbij namelijk om naam gebruik en niet om een naamswijziging.

- Het is niet zo dat wanneer je getrouwd bent je achternaam automatisch veranderd. Je hebt dan het recht om elkaars achternaam aan te nemen. Dit moet je dus nog wel laten registreren.

- Zowel jij als je aanstaande hebben de keuze. Dus je mag ook allebei elkaars achternaam gebruiken.

 

Wat een hoop keuzes he? Het belangrijkste is dat jij jezelf er goed bij voelt!

achternaam veranderen trouwen

Wat vind je van deze blog?

Geweldig!
Leuk
Oké
Niet goed
Slecht

3,7 / 5 gebaseerd op 166 stemmen

Follow us on Instagram

TROUWPLANNEN