Je achternaam veranderen na het trouwen

Trouwplannen
Trouwplannen.nl 28 februari 2024

Traditiegetrouw nemen veel vrouwen de achternaam van hun echtgenoot aan nadat zij getrouwd zijn. Het is misschien ook wel een romantisch idee om dezelfde achternaam als je partner te hebben, zo ben je nog meer met elkaar verbonden. Maar het hoeft natuurlijk niet! Er zijn allerlei verschillende opties voor jouw achternaam wanneer je gaat trouwen. Maar wat zijn deze opties eigenlijk?

je-achternaam-veranderen-na-het-trouwen-1

1. Je behoudt je eigen achternaam

In dit geval verander je je achternaam niet na het trouwen. Je behoudt je eigen achternaam zoals hij was voordat je ging trouwen.

2. Je neemt de achternaam van je partner

In dit geval neemt de vrouw van de achternaam van haar man volledig aan. Dit betekent dat haar eigen meisjesnaam niet meer genoemd wordt, enkel de achternaam van haar man.

je-achternaam-veranderen-na-het-trouwen-2

3. Je behoudt je eigen achternaam gevolgd door de achternaam van je partner

Hierbij komt dus eerst je eigen achternaam gevolgd door de achternaam van je echtgenoot. Dit hoeft overigens niet met een streepje, maar het meest gebruikelijk is om een streepje te gebruiken.

4. Je neemt de achternaam van je partner aan gevolgd door je eigen achternaam

Ook bij deze optie behoud je je achternaam na het trouwen, alleen deze komt nu na de achternaam van haar echtgenoot. Hier geldt natuurlijk ook dat het streepje weggelaten mag worden.

In bovenstaande voorbeelden hebben we een vrouw als voorbeeld gebruikt. Het kan ook allemaal net andersom, dus dat je als man de naam van je vrouw aanneemt. Dit is echter minder gebruikelijk in Nederland, maar daardoor niet minder leuk, toch?!

Wanneer je je achternaam na het trouwen gaat veranderen is het belangrijk dat je goed de gevolgen hiervan doorneemt. Wij hebben vast wat dingetjes voor je op een rijtje gezet:

  • Op officiële documentatie, zoals je paspoort, rijbewijs en dergelijke blijft je eigen achternaam staan, eventueel met toevoeging van de achternaam die je aanneemt. Het gaat hierbij namelijk om naam gebruik en niet om een naamswijziging.
  • Het is niet zo dat wanneer je getrouwd bent je achternaam automatisch veranderd. Je hebt dan het recht om elkaars achternaam aan te nemen. Dit moet je dus nog wel laten registreren.
  • Zowel jij als je hubby to be hebben de keuze. Dus je mag ook allebei elkaars achternaam gebruiken.

https://www.trouwplannen.nl/uploads/je-achternaam-veranderen-na-het-trouwen-3.jpg

Doe ook inspiratie op met de blog: "Trouwen voor de wet, hoe zit dat?".

Wat vind je van deze blog?

Geweldig!
Leuk
Oké
Niet goed
Slecht

3,6 / 5 gebaseerd op 181 stemmen

Follow us on Instagram

TROUWPLANNEN