Trouwen in Frankrijk: de perfecte Franse bruiloft!

Trouwplannen
Trouwplannen.nl 18 november 2021

La Douce France, met het weelderige glooiende landschap, pittoreske dorpen en imposante kastelen; het is de perfecte locatie voor een romantische bruiloft! Hoe zou je het vinden om jullie bruiloft te vieren op een Frans landschap, een echte droomlocatie? Maak je droom werkelijkheid en geef jullie  jawoord op zo’n prachtige plek in het bijzijn van je familie en vrienden. Wij vertellen hoe je dat aan moet pakken én geven je handige tips!

de-perfecte-franse-bruiloft-trouwen-in-frankrijk-trouwplannen-nl-1

TROUWEN IN FRANKRIJK?

Met de vele huwelijksaanzoeken onder de Eiffeltoren en romantische boottochten over de Seine, is Frankrijk niet voor niets het land der liefde en romantiek. Trouwen in Frankrijk is dus zo gek nog niet. Nu horen we je al denken: een bruiloft plannen in Nederland is stressvol genoeg, waar moet ik in hemelsnaam beginnen als ik wil trouwen in Frankrijk? Gelukkig zijn er in de loop van de jaren genoeg hulpmiddelen bijgekomen om een bruiloft te organiseren. Dus ook voor jouw droombruiloft in Frankrijk! Als je voldoende tijd neemt en hulp krijgt van de juiste mensen tijdens het plannen, zal je zien dat je minder gaat stressen en meer gaat genieten van de voorbereidingen. Dat is belangrijk, want op de grote dag wil je er op z’n mooist uitzien. 

Met hulp van de juiste mensen bedoelen we niet alleen je moeder, vriendin of zus(je), maar natuurlijk ook een weddingplanner. Kies voor een weddingplanner die ervaring heeft met en gespecialiseerd is in het organiseren van bruiloften in Frankrijk. Zij of hij spreekt niet alleen de taal maar kent ook de beste bedrijven en, niet geheel onbelangrijk, weet wat de regels zijn omtrent trouwen in Frankrijk. 

de-perfecte-franse-bruiloft-trouwen-in-frankrijk-trouwplannen-nl-2

CÉRÉMONIE LAÏQUE

Om in Frankrijk te mogen trouwen, net als in Nederland, moeten jij en je partner 18 jaar of ouder zijn en mogen jullie niet met iemand anders getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben. Daarnaast kun je in principe alleen in Frankrijk voor de wet trouwens als ten minste één van jullie in Frankrijk is geboren of in Frankrijk woont. Voor de laatste optie moet je wel kunnen aantonen dat je minimaal één maand in Frankrijk woont.

Maar waar regels zijn, zijn uitzonderingen! Als één (of beide) van jouw of jouw partner’s ouders een huis bezit in Frankrijk, kun je de mogelijkheden bespreken met de gemeente waar je wilt trouwen. Ook niet van toepassing? Niet getreurd! Je kunt nog altijd voor de cérémonie laïque kiezen. Dit is een symbolische ceremonie die geen wettelijke of religieuze waarde heeft. Zo kunnen jullie het verloop dus volledig controleren. Ook de locatie van jullie ceremonie mogen jullie zelf bepalen. Of je het nou tussen de Franse wijngaarden wil doen of op een boot; de keuze ligt bij jullie. Nog een voordeel van een symbolische ceremonie is dat jullie ook zelf mogen bepalen wie de ceremoniemeester wordt. Dit maakt jullie bruiloft extra persoonlijk! Let wel: na een Cérémonie laïque ben je dus alleen symbolisch getrouwd en niet wettelijk! 

Willen en kunnen jullie wettelijk trouwen in Frankrijk, houd er dan rekening mee dat de complete ceremonie in het Frans zal gaan. Het wordt dan wel de taal van de liefde genoemd maar als je er niks van begrijpt, heeft het ook niet veel betekenis.

de-perfecte-franse-bruiloft-trouwen-in-frankrijk-trouwplannen-nl-4

TIPS VOOR TROUWFOTO'S IN FRANKRIJK

Poseren.. de een is een geboren model en de ander duikt weg zodra hij/zij een camera ziet. Bij het maken van de trouwfoto’s, wil je natuurlijk niet dat het een stijve bedoening wordt. Zorg er dan ook voor dat je een ervaren bruidsfotograaf kiest. Tegenwoordig is niks meer geheim op Social Media, dus pak je laptop erbij en stalk hun werk! Het makkelijkst is natuurlijk om zo veel mogelijk spontane foto’s te laten maken. Een goede fotograaf weet hoe dat moet en zal, zonder dat jullie het door hebben, prachtige kliekjes van jullie maken.

Om er zeker van te zijn dat jij en de fotograaf elkaar goed begrijpen, kun je het beste voor een Nederlandse trouwfotograaf kiezen. Zo kun je uitgebreid vertellen over jullie wensen en voorkom je misverstanden (en lelijke foto’s). Uiteraard zorg je er ook voor dat jurk en pak goed aankomen op je bestemming goed aankomen op je bestemming, zodat je er op z’n mooist uitziet.

Je wilt natuurlijk ook mooie foto’s vastleggen van al jullie vrienden en familie die met jullie zijn meegereisd. Op een bruiloft gebeuren zoveel dingen tegelijkertijd, dat er veel momenten aan je voorbijgaan. En hoe jammer is het om bijvoorbeeld de reactie van je moeder niet gezien te hebben toen jullie elkaar het jawoord gaven!? Vraag daarom aan de fotograaf of hij tijdens de mooie en ontroerende momenten niet alleen op jullie wil focussen maar ook op jullie vrienden en familie. 

de-perfecte-franse-bruiloft-trouwen-in-frankrijk-trouwplannen-nl-3

FRANSE CATERING OP JE BRUILOFT

Welke catering jullie op de bruiloft willen hebben, mogen jij en je partner uiteraard zelf bepalen. Het beste is natuurlijk om iets te kiezen dat bij jullie past, maar ook wat jullie gasten lekker zullen vinden. Stiekem hoort bij een bruiloft in Frankrijk ook een trouwdiner met een Frans tintje. Het hoeft absoluut niet ingewikkeld te zijn en de mogelijkheden zijn enorm. Wat dacht je van typisch Franse wijn of een Franse borrelplank met brie, nootjes en worst? 

Belangrijk is ook om te weten of je gasten bepaalde eetgewoonten hebben. Misschien zitten er vegans of vegetariërs tussen of heb je een vriendin die alleen halal eet. Probeer hier van tevoren op in te spelen. Zo hoeft niemand aan het einde van de avond met een knorrende maag naar huis.

de-perfecte-franse-bruiloft-trouwen-in-frankrijk-trouwplannen-nl-5

HET VERSCHIL TUSSEN EEN NEDERLANDSE EN FRANSE BRUILOFT

Hoe je bruiloft eruit komt te zien, mag je echt zelf bepalen. Toch barst een bruiloft van de tradities die wereldwijd bekend zijn en worden uitgevoerd. Denk maar aan het dragen van een witte jurk of het gooien van een boeket naar single ladies. Maar natuurlijk zijn er ook verschillen. 

De meest gekozen dag voor een bruiloft in Frankrijk is zaterdag. Terwijl Nederlanders eerder voor een kleine bruiloft kiezen, is het bij de Fransen ‘hoe meer zielen hoe meer vreugde’. Een bruiloft van 300 personen kan dan ook heel normaal zijn. Men komt vanuit het hele land naar de bruiloft en sommige blijven de dag van tevoren bij het ouderlijk huis slapen. 

Een Franse bruiloft is vaak ook wat traditioneler dan een Nederlandse bruiloft. Wanneer de bruid en bruidegom in de kerk trouwen, zitten ze meestal op fluwelen stoelen en is het gangpad bestrooid met laurierbladen. Deze bladen staan namelijk voor overwinning en eeuwigheid. Ook is er een typische Franse bruidstaart, de croquembouche. Dit is een piramideachtige taart van soesjes die bij elkaar wordt gehouden door karamel. Anders dan de traditionele Nederlandse bruidstaart die wij gewend zijn. 

Net als in Nederland, horen toast ook op Franse bruiloften. Het verschil is dat het bruidspaar uit een coupe de mariage drinken. Dit is een zilveren beker versierd met kristalwerk en is vaak een familiestuk. In zo’n beker worden twee verschillende soorten wijnen geschonken die symbool staan voor de bruid en de bruidegom.

TROUWEN IN FRANKRIJK!

Hoe je in het begin van dit artikel dacht ‘Huh trouwen in Frankrijk?’, denk je nu ‘oui! ‘Ja! Trouwen in Frankrijk!’ Met deze informatie en tips kunnen we ons voorstellen dat je het liefst morgen al naar le pays de l’amour vertrekt. Maar onthoud dat een bruiloft in Frankrijk geen Franse bruiloft betekent. Jij bepaalt natuurlijk zelf hoe jouw droombruiloft eruit komt te zien. Geniet van de voorbereidingen en van het moment zelf, want het is (hopelijk) een once in a lifetime moment! 

Lees ook de blog: "Een cheese table op je bruiloft".

Wat vind je van deze blog?

Geweldig!
Leuk
Oké
Niet goed
Slecht

5 / 5 gebaseerd op 2 stemmen

Follow us on Instagram

TROUWPLANNEN