Dit is waarom alle bruiden een verlovingsring dragen

Trouwplannen
Trouwplannen.nl 17 mei 2016

We weten niet beter: als je ten huwelijk wordt gevraagd is dat meestal met een ring. Zo is dat in ieder geval bij 80% van de gevraagde bruiden. Vervolgens draag je deze ring als je verlovingsring. Maar waar komt deze ring eigenlijk vandaan?

vintage trouwring

Zoals dat altijd gaan met tradities, zijn er een aantal verhalen. De waarheid weten ook wij niet precies, maar we delen deze verhalen graag met jullie. Natuurlijk is de ring bedoelt als belofte voor het huwelijk, onvoorwaardelijke liefde en het uitzicht op een lang en gelukkig leven samen.


Echter bestaat er ook een minder romantische versie op deze traditie. De korte versie: een verlovingsring zou bedoeld zijn als belofte op maagdelijkheid. Wait, what? In de vroegere jaren rond 1900 in Amerika, werd er van vrouwen verwacht dat zij met hun maagdelijkheid het huwelijksbootje instapte (natuurlijk maakte niemand zich druk om de bruidegommen, die mochten lekker hun gang gaan, maar dan is een andere discussie). De verlovingsring was voor de vrouwen in die tijd dus een vorm van sociale status. Anderen konden op die manier zien dat zij aan haar 'plichten voldaan had' en dus als maagd zou trouwen.


Het vingerhoedje als begin van de verlovingsring

Een mooie, delicate verlovingsring zoals we hem nu kennen, is het niet altijd geweest. In 1800 gaven Amerikaanse mannen een vingerhoedje wanneer zij hun vrouw ten huwelijk vroegen. Na de bruiloft, sneden zij de top van het vingerhoedje eraf en kreeg het de vorm van een trouwring.
Wij kennen de verlovingsring natuurlijk op een hele andere manier. Deze is ontstaan in de 13e eeuw in Rome. Paus Innocentius III had een verplichte wachtperiode uitgeroepen tussen de verloving en de bruiloft. De ring was om in de tussenperiode aan te tonen dat de vrouw bezet was. Destijds waren de ringen nog van ijzer, later werden ze van goud.

vintage trouwring

Diamant

Tegenwoordig zien we veel verlovingsringen met een diamant. Deze werden pas veel later geïntroduceerd als huwelijkssymbool. Diamantenbedrijf De Beers ontdekte in de 19e eeuw gigantische diamantmijnen. Het bedrijf deed alsof deze diamanten heel schaars -en dus waardevol- waren waardoor hoge prijzen voor de stenen gevraagd konden worden. Voila, de commerciele diamanten ring was geboren. De trend was gezet en een ring met diamant was in deze tijd niet meer weg te denken.


Links of rechts?

Dit kan per geloof verschillen, de traditie van trouwring aan de linkerhand dragen komt van de Grieken en Romeinen. Zij waren er van overtuigd dat de ader die door de ringvinger stroomt direct in verbinding staat met het hart en dat de ring dat dus ook moet zijn.

Wat vind je van deze blog?

Geweldig!
Leuk
Oké
Niet goed
Slecht

4,1 / 5 gebaseerd op 18 stemmen

Follow us on Instagram

TROUWPLANNEN