Jullie getuigen... alle ins en outs voor het bruidspaar!

Trouwplannen
Trouwplannen.nl 24 januari 2024

Getuigen! Jullie getuigen spelen tijdens jullie bruiloft een ontzettend belangrijke rol. Om jullie goed voor te bereiden op de keuze voor jullie getuigen, vertellen wij jullie alle ins en outs over jullie getuigen!

getuigen-alle-ins-en-outs-6

Hoeveel getuigen mag je hebben op je bruiloft?

In Nederland moeten er minimaal 2 getuigen en maximaal 4 getuigen aanwezig zijn bij jullie trouwdag. Zowel jij als je verloofde moet minimaal 1 getuige hebben. Jullie hoeven niet perse allebei twee getuigen te hebben. Het kan dus best zo jij dat jij 1 getuige hebt en je verloofde 3. Dit is geen probleem. Het aantal getuigen voor het huwelijk is wettelijk bepaald. Het kan dus zijn dat wanneer jullie trouwen in een ander land dit aantal verschilt. Zoek dit van te voren even goed uit, zodat jullie niet voor ongewenste verrassingen komen te staan.

Eisen aan jullie getuigen

Niet iedereen kan zomaar jullie getuigen zijn, hier zitten namelijk een paar regels aan vast:

1. Jullie getuigen dienen allemaal meerderjarig te zijn

2. Ze dienen een geldig identiteitsbewijs te hebben

3. Ze mogen elke nationaliteit hebben

Jullie kunnen verder iedereen die voldoen aan deze eisen aanstellen als getuigen. Echter is dit voor velen wel een hele speciale rol. Degene die jullie gaan vragen zullen zich dan ook heel vereerd voelen dat zij jullie getuigen mogen zijn.

Tip: Hebben jullie al kinderen en wil je hun graag als getuigen maar ze zijn nog minderjarig? Vraag dan aan jullie trouwambtenaar om een speciale akte te maken, die de kinderen mogen tekenen. Deze akte is niet rechtsgeldig maar wel erg leuk om thuis in te lijsten!

getuigen-alle-ins-en-outs-2   getuigen-alle-ins-en-outs-3

Wie vraag ik als getuige?

Dat is een lastige vraag, want wie kies je nou als getuige? Kies je voor eigen familieleden, schoonfamilie of voor vrienden? Eigenlijk kunnen wij hier je ook niet bij helpen, want deze keuze is helemaal aan jullie. De enige tip die wij jullie kunnen meegeven is dat het jullie trouwdag is en dat je getuigen moet kiezen die jij graag wil en laat je keuze niet baseren uit de angst om iemand te passeren.

Hoe vraag ik mijn getuige?

Hier zijn heel veel verschillende mogelijkheden voor. Doe vooral wat jullie zelf leuk vinden om te doen. Zorg er voor dat het een bijzonder moment wordt. Het is niet zomaar iets om als getuige gekozen te worden.In deze blog delen we wat inspiratie voor het vragen van de getuigen.

Wat is de taak van een getuige?

De belangrijkste taak van de getuige is tijdens de bruiloft. Wanneer jullie elkaar het jawoord hebben gegeven, is het de beurt aan de getuigen. Zij mogen hun handtekening zetten op jullie trouwakte. Met deze handtekening geven ze aan dat ze getuigen zijn geweest van jullie huwelijk, dat ze hebben ingestemd met het huwelijk maar ook dat het huwelijk daadwerkelijk is voltrokken. Zo is het huwelijk rechtsgeldig. Maar ook na de bruiloft kunnen de getuigen een belangrijke rol spelen. Wanneer jullie trouwakte bijvoorbeeld verloren gaat, dienen zij te getuigen dat het huwelijk heeft plaatsgevonden. Natuurlijk kan je de rol van getuige verder nog indelen hoe je zelf wilt. Wat eventueel ook nog als taken van de getuigen gezien kunnen worden zijn:

1. Het brengen van de ringen Willen jullie dat iemand de ringen komt brengen? Vraag de getuigen!

2. Het organiseren van het vrijgezellenfeest Het is niet direct zo dat degene die getuige is ook het vrijgezellenfeest moet organiseren. Echter wil jij dat misschien wel heel graag.

3. Het houden van een speech Misschien willen jullie getuigen ook nog een speciaal woordje houden voor julie huwelijk. Laat ze dan een speech geven.

4. Het zijn van jullie rechterhand gedurende de trouwdag. Misschien heb je nog wel iemand nodig die de hele dag helpt en meedenkt en kijkt. Wellicht ook een leuke rol voor de getuigen?

Getuigen: Wat moet je niet vergeten!

De gegevens van de getuigen moeten ingevuld worden bij het maken van de vermelding voorgenomen huwelijk. Zorg dat je voor het maken van deze melding dus al weet wie de getuigen worden en je de gegevens hiervan hebt.

getuigen-alle-ins-en-outs-4   getuigen-alle-ins-en-outs-5

Doe ook inspiratie op met de blog: "Trouwen voor de wet, hoe zit dat?".

Wat vind je van deze blog?

Geweldig!
Leuk
Oké
Niet goed
Slecht

3,8 / 5 gebaseerd op 269 stemmen

Follow us on Instagram

TROUWPLANNEN