Trouwen voor de wet, hoe zit dat?

Trouwplannen
Trouwplannen.nl 10 januari 2024

Je trouwt altijd voor de wet, anders is het huwelijk niet rechtsgeldig. Maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk en welke stappen moet je allemaal nemen? Het antwoord hierop vind je hieronder!

Ondertrouw

Voor dat je voor de wet kunt trouwen moet je eerst in ondertrouw gaan. Tijdens de ondertrouw doe je aangifte van jullie voorgenomen huwelijk bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Ze gaan dan bekijken of jullie aan de Nederlandse eisen voldoen om samen in het huwelijk te treden. Meer over ondertrouw weten? Kijk dan naar onze blog over Ondertrouw.

trouwen-voor-de-wet-1

Trouwen voor de kerk

Zoals hierboven geschreven moet je altijd voor de wet trouwen wil je een rechtsgeldig huwelijk hebben. Als je trouwt voor de kerk trouw je niet voor de wet. Dat houdt dus in dat als jullie voor de kerk trouwen jullie ook nog langs het gemeentehuis moeten... Jullie kunnen twee keer groots trouwen maar jullie kunnen er natuurlijk ook voor kiezen om het op het gemeentehuis wat kleiner te houden  en het groots aan te pakken in de kerk. 

Trouwen op het gemeentehuis of op een officiële trouwlocatie?

Trouwen voor de wet kan op het gemeentehuis maar hoeft niet! In Nederland heb je honderden officiële trouwlocaties waar jullie gewoon voor de wet kunnen trouwen. In beide gevallen worden jullie getrouwd door een ambtenaar van de burgerlijke stand. Je kunt de huwelijksplechtigheid met hem of haar bespreken, en er is zeker ook gelegenheid tot eigen inbreng zodat het een persoonlijke huwelijksplechtigheid wordt. 

Kosten trouwen voor de wet

Aan trouwen zit een prijskaartje. Hoeveel dit is hangt van de dag af dat jullie gaan trouwen. Op een zaterdag trouwen is bijvoorbeeld veel duurder dan op maandag. Bij sommige gemeenten zijn er dagen waarop je gratis kunt trouwen. Dit kun je even nagaan bij de gemeente waar jullie willen trouwen. Trouwen op een officiële trouwlocatie heeft weer een andere prijs dan trouwen voor de gemeente. Vraag dit vantevoren na zodat jullie niet voor verrassingen komen te staan!

 

trouwen-voor-de-wet-2

Getuigen

Als je gaat trouwen, kan dat niet zonder getuigen. Je hebt er minimaal 2 en maximaal 4 nodig. Meer informatie over getuigen? Zie dan de blog Jullie getuigen... alle ins en outs!

Huwelijksakte

Om voor de wet te trouwen tekenen jullie een huwelijksakte. De huwelijksakte wordt getekend door het bruidspaar, getuigen en de trouwambtenaar. Deze akte krijgen jullie niet mee maar wordt opgeborgen in het gemeentelijk archief. De trouwambtenaar tekent ook het trouwboekje, deze kunnen jullie wel ontvangen.

Benoeming buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand

Willen jullie door iemand getrouwd worden die jullie kennen? Dat kan, maar deze persoon moet dan wel beëdigd worden en hier zitten wel extra kosten aan verbonden. Dit is natuurlijk wel leuk om te doen als jullie je trouwdag extra persoonlijk willen maken.

trouwen-voor-de-wet-3

Doe ook inspiratie op met de blog: "Trouwetiquette: hoe hoort het eigenlijk?".

Wat vind je van deze blog?

Geweldig!
Leuk
Oké
Niet goed
Slecht

3,5 / 5 gebaseerd op 194 stemmen

Follow us on Instagram

TROUWPLANNEN