Dilemma: Wel of geen openingsdans? 

Sabrina Pieron
Sabrina Pieron 24 juni 2019

De openingdans, een moment waar jullie verschrikkelijk naar uit kijken óf waar jullie tegenop kijken. Een openingsdans is helemaal geen verplicht onderdeel van jullie trouwfeest. Het allerbelangrijkste is namelijk dat jullie doen waar jullie je goed bij voelen en genieten! Zijn jullie er nou nog niet helemaal overuit of jullie wel of niet voor een openingsdans gaan? Wij hebben wat voordelen van wel een openingsdans, maar ook van geen openingdans voor jullie. 

openingsdans

Afbeelding CricketHill Ranch

Wel een openingsdans doen 

Kijken jullie al lang uit naar het moment dat jullie eindelijk de openingsdans kunnen doen? Lekker samen dansen, dichtbij elkaar, voor het oog van al jullie familie en vrienden. Ga dan zeker voor een openingsdans! Een openingsdans heeft namelijk veel voordelen. 

Traditie

Het doen van een openingsdans aan het begin van het feest is eigenlijk al een oude traditie. Volgens de etiquette is het gebruikelijk dat de eerste dans gereserveerd is voor de bruid en de bruidegom. De openingsdans werd vroeger gedaan in de vorm van een foxtrot of Engelse wals. Gelukkig kan de openingsdans tegenwoordig ook in allerlei andere dansstijlen zijn! 

Volgens de traditie vraagt de bruidegom na de openingsdans de moeder van de bruid ten dans. De bruid danst ondertussen met haar vader. De derde dans danst het bruidspaar met de ouders van de bruidegom. Daarna is de dansvloer geopend voor alle andere gasten. 

Opening van het feest

De openingsdans is een goede manier om de dansvloer te openen. Omdat de openingsdans al zo'n lange tijd gebruikt wordt om het feest te beginnen, weten alle gasten dat dit het teken is dat het dak eraf mag. Alle gasten weten dat zij vanaf dat moment mogen dansen en feesten. 

Bijzonder moment

Natuurlijk een belangrijke reden voor het doen van een openingsdans is dat het een bijzonder moment is. Het is als het goed is iets wat jullie maar een keer in je leven mee gaan maken. Daarnaast is het heel intiem en speciaal om het mee te maken met je kersverse man of vrouw. Het is een moment dat jullie voor altijd zullen onthouden. Nog een voordeel, natuurlijk zal het ook super romantische plaatjes opleveren!  

Om jullie dans nog specialer te maken, zorgt dat je goed voorbereidt bent! Hulp nodig? De dansschool op onze website helpt jullie graag! 

Helemaal aangepast aan jullie 

De openingsdans kan helemaal aangepast worden aan jullie persoonlijke smaak. Tegenwoordig hoeft het namelijk helemaal geen statische dans meer te zijn, maar kan je kiezen voor jullie eigen manier van dansen! Hierdoor kunnen jullie een stukje van jullie persoonlijkheid toevoegen aan het feest en de gasten iets meegeven van jullie zelf.

Een manier om de openingsdans heel speciaal te maken is door te kiezen voor een nummer die goed bij jullie past. Misschien wel het liedje waarom jullie eerst kus was? Of waarop het huwelijksaanzoek plaats vond? Kies iets wat bij jullie past!

 

fotor

 Afbeelding Pinterest

Geen openingsdans doen 

Wanneer je het bij alleen het denken aan de openingsdans al benauwd krijgt en de zenuwen hebt, overweeg dan goed of jullie er niet voor willen kiezen om geen openingsdans te doen. Een openingsdans is helemaal geen verplicht onderdeel en jullie moeten doen wat goed voor jullie voelt. Voelt geen openingsdans doen goed voor jullie, go for it! Geen openingsdans doen heeft namelijk ook voordelen:

Nergens tegen op kijken

Wanneer je er voor kiest om geen openingsdans te doen, hoef je nergens tegen op te kijken. Jullie trouwdag moet een groot feest zijn. Wanneer je merkt dat je door de spanning voor de openingsdans minder kan genieten van de trouwdag, kies er dan voor om het niet te doen. Het is zonde als je tijdens de voorbereiding en op de grote dag zelf alleen maar bezig bent met de openingsdans en daardoor minder tijd hebt om te genieten van al het moois om jullie heen. 

Geen tijd nodig om te oefenen

Wanneer jullie er voor kiezen om geen openingsdans te doen, zijn jullie minder tijd kwijt aan de voorbereidingen ervan. Deze tijd kan natuurlijk weer geinversteerd worden in andere leuke dingen zoals de decoratie van de bruiloft. Of natuurlijk lekker wat tijd om te genieten van elkaar, tussen alle drukke voorbereidingen voor. Geen dansschool en uren lange oefensessies voor jullie, maar lekker wat vrije tijd! Ook wel fijn is deze drukke periode! 

Genoeg andere leuke alternatieven 

Ook nog een groot voordeel, de openingsdans is niet de enige manier om het feest te openen. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel meer bruidsparen die liever kiezen voor een andere manier om het feest te openen en zijn er dus genoeg mogelijkheden! 

Champagne toast

Ga bijvoorbeeld voor een champagne toast, makkelijk maar helemaal aan jullie persoonlijk aan te passen. Open het feest met een toast op jullie bruiloft en laat de gasten weten dat de dansvloer geopend is. 

Boeket gooien

Alle vrouwelijke gasten van jullie feest op de dansvloer krijgen? Begin het feest met het gooien van het boeket. Zo zijn meteen alle vrouwen op de dansvloer en kan de dj meteen jullie favoriete dansnummer inzetten. 

Dansen met meer stellen 

Willen jullie wel samen dansen, maar staan jullie liever niet helemaal alleen in de belangstelling? Vraag gewoon wat andere stellen of zij mee willen dansen. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd toch?!

Overleg met de dj

Tot slot, overleg met de dj. Dj's weten vaak ook veel manieren om het feest met een knaller te kunnen openen. Zo kan hij bijvoorbeeld een openingswoord doen en vervolgens jullie favoriete nummer inzetten. 

Nog op zoek naar een dj die jullie hiermee kan helpen? Kijk eens tussen de toffe dj's op Trouwplannen! 

Wat vind je van deze blog?

Geweldig!
Leuk
Oké
Niet goed
Slecht

4 / 5 gebaseerd op 32 stemmen

Follow us on Instagram

TROUWPLANNEN