Bruiloft etiquette voor de gasten 

Trouwplannen
Trouwplannen.nl 14 april 2016

Over een tijdje is het zo ver: je hebt een bruiloft! Maar hoe doe je dat nu eigenlijk, te gast zijn op een bruiloft? Wat is de etiquette van bruiloftsgasten en waar ‘moet’ jij je aan houden? Wij leggen het aan je uit zodat jij helemaal voorbereid gaat genieten van deze mooie dag.

Bruiloft gasten bruidsmeisjes

 

De uitnodiging

Het begint allemaal bij de uitnodiging. Bekijk de uitnodiging goed! Kijk voor welke dagdelen je bent uitgenodigd en of je alleen bent uitgenodigd of ook je man, kinderen of date. Zodra je hem ontvangt is het verstandig om meteen te beslissen of je komt en de datum in je agenda te zitten. Noteer ook meteen het nummer van de weddingplanner of de ceremoniemeester, voor het geval je de uitnodiging kwijtraakt.

Reageer zo snel mogelijk naar het bruidspaar dat jij er wel of niet bij bent. Hoe sneller jij reageert, hoe fijner dit is voor het bruidspaar. Ga er ook niet vanuit dat ze toch wel weten dat je komt, maar zeg het ze.  Zij moeten namelijk de aantallen doorgeven aan de leveranciers.

 

Het cadeau

Geen must, maar wel aardig: mocht je niet naar de bruiloft kunnen komen, stuur het bruidspaar dan een cadeau toe. Een kaart waarin jij ze feliciteert is het minste dat je kunt doen. Een leuk idee: neem het bruidspaar mee uiteten na de bruiloft om het huwelijk te vieren en alle details te horen over hoe de dag is geweest.

Hoe lief je cadeau misschien ook is, denk goed na voordat je iets geeft. Veel bruiloftsgasten geven hetzelfde of bijvoorbeeld iets naar eigen smaak. Als je twijfelt, vraag dan aan de ceremoniemeester wat het bruidspaar graag zou willen hebben. Natuurlijk is geld ook altijd goed. Nee, dit hoeft geen jackpot te zijn, een klein bedrag is ook prima, zeker als het bruidspaar niet heel dicht bij je staat. Vind je het lastig? Een goede maatstaaf is ongeveer drie keer zoveel geld geven dan je bij een verjaardag van het bruidspaar zou doen.

Groepscadeaus doen het ook altijd goed. Koop met een aantal vrienden samen een groter cadeau dat het bruidspaar al lange tijd wilt. Wie weet heeft de ceremoniemeester hier wel goede ideeën over of plannen voor.

Bruiloft gasten rij

 

Kleding

Kleed je zoals je zou doen voor ieder ander chique evenement in dat seizoen. Als je bijvoorbeeld in de zomer naar een lunch zou gaan, dan zou je een leuk bloemenjurkje aan kunnen doen. Draag dat naar de bruiloft! In de avond (mocht er geen dresscode zijn), is een cocktail jurkje voor vrouwen en een donker pak voor mannen altijd goed. Ga ook niet te uitbundig, je wil er niet spectaculairder uitzien dan de bruid. Natuurlijk is wit off-limits en zwart wordt (overdag) ook niet altijd gewaardeerd.

 

De ceremonie

Een bruiloft is geen evenement waar je fashionably late voor kan zijn, zorg dat je op tijd bent. Sla ook nooit de ceremonie zomaar over als je daar voor uitgenodigd bent, dat doet het bruidspaar niet zo maar. In de meest ideale situatie ben je zo’n 30 minuten voor aanvang van de ceremonie aanwezig. Vergeet ook niet je telefoon uit, of in ieder geval op stil, te zetten. Je wil de trouwbeloftes niet onderbreken met jouw ringtone.

 

De receptie

Er is een grote kans dat er een rij is om het bruidspaar te feliciteren. Dit is jouw kans om even één op één te praten met het bruidspaar en ze te bedanken voor de uitnodiging. Helemaal bij grote bruiloften is het misschien je enige kans om het bruidspaar te spreken die dag. Maak het niet te lang, het bruidspaar bedanken, feliciteren en drie kussen geven is voldoende. Vergeet ook niet de ouders van het bruidspaar te feliciteren. Meng je daarna in het publiek, geniet van een drankje en maak plezier! Wil je niet te lang blijven of moet je nog ergens anders heen? Blijf in ieder geval tot de taart aangesneden is (als dat tijdens de receptie gebeurd).

 Bruiloft gasten

 

Het diner

Meestal wordt er gevraagd om aan tafel te gaan. Check voordat je gaat zitten of er een tafelindeling is. Als er een aantal onbekenden aan dezelfde tafel zitten, is het altijd netjes om jezelf voor te stellen. Kom uit je comfort zone! Als er een tafelindeling is heeft het bruidspaar je met mensen aan een tafel gezet waarvan zij denken dat jullie goed klikken.

 

Het feest

Het is super belangrijk om niet te dronken te worden op het feest. Natuurlijk is het heerlijk dat er en open bar is, maar niemand wil bekend staan als de vriendin die laveloos was en zich voor schut zette op de bruiloft. Mocht er een gastenboek liggen, schrijf er dan een bericht in voor het bruidspaar. Het is misschien niet iets wat je snel zou doen, maar zij hebben het boek niet voor niets neergelegd. Schrijf een leuk berichtje!

Het állerbelangrijkste is om te genieten van deze mooie dag. Twee mensen die jij kent vieren hun liefde voor elkaar en jij mag daarbij zijn. Hoe bijzonder is dat! Je bent niet voor niets uitgenodigd, ze willen graag dat jij erbij bent. Loop rond met een big smile en geniet.

Wat vind je van deze blog?

Geweldig!
Leuk
Oké
Niet goed
Slecht

3,7 / 5 gebaseerd op 97 stemmen

Follow us on Instagram

TROUWPLANNEN