De leukste ambachten: in gesprek met Wim Meeussen Goudsmederij

Trouwplannen
Trouwplannen.nl 6 juni 2018

We zijn op bezoek geweest bij de leukste ambachten van Nederland en zijn met hun in gesprek gegaan over hun passie. In deze blog het verhaal van Wim van Wim Meeussen Goudsmederij.

ambachtenFoto credits Romy van den Bogaart


HOE IS HET ALLEMAAL BEGONNEN?

Ik liep door de stad in Antwerpen en zag op een prachtig pand een affiche met "winkel te huur". Ik heb direct gebeld en een week later had ik de sleutel van het pand. Een authentieke Antwerpse straat, vol romantiek en terrasjes. Ik zag direct voor me dat jonge koppels daar, nadat ze uit eten zijn geweest langs mjin etalage lopen. Dit was in 1987, een hele andere tijd dan nu; zonder internet. Dat was ook een deel van het concept, mijn product was niet voor iedereen. Mijn winkeltje zat verstopt en je moest maar weten waar deze zat. Dat heeft allemaal bijgedragen aan het verhaal, we waren anders dan andere juweliers en kozen niet voor massaproductie. We hebben om die reden bijvoorbeeld ook nooit merken verkocht, maar alleen eigen ontwerpen.


WAT IS JE ACHTERGROND?

Ik heb aan het Sint Lucas Paviljoen gestudeerd in de richting juweelontwerp en ben direct na de studie deze winkel begonnen. Ik wilde echt iets anders doen dan anderen, geen standaard ringen maken. Ik wilde mijn eigen ding doen en persoonlijk ontwerpen voor bruidsparen.


EN SLOEG DAT DIRECT AAN?

De markt voor mijn ringen was op dat moment heel klein. Negentig procent begreep mijn ontwerpen niet. Juist omdat ze niet glad zijn, dacht men dat ze niet afgewerkt waren. De tien procent die het wel fantastisch vond, is blijven groeien, waardoor we inmiddels wel een grote doelgroep hebben.


IS DE LIEFDE VOOR ONTWERPEN EN CREATIEF BEZIG ZIJN ER NOG STEEDS?

Ja, dat is nooit weggegaan en zelfs meer geworden. Ik durf het inmiddels een succesverhaal te noemen. En daardoor ben ik in de luxe positie gekomen dat ik een team naast mij heb staan. Hierdoor kan ik alleen maar bezig zijn met waar ik het echt voor doe: ontwerpen.


WAAR HAAL JIJ JE INSPIRATIE VANDAAN?

Uit het materiaal zelf. Mijn ringen zijn ontworpen door de handelingen die ik doe en het effect dat dat geeft op het metaal. Neem als simpel voorbeeld een hamerslag. Als je daarmee op een zilver plaatje slaat, geeft dat een structuur. Daarmee gaan we aan de slag en kijken wat mooi is. Dat doen we met heel veel gereedschap en technieken. Een ander voorbeeld is schroeien: het oververhitten van metaal, waardoor het bijeen schrompelt. met al deze technieken speel ik.


HOE GROOT IS DE INVLOED VAN HET BRUIDSPAAR OP DE RINGEN?

We hebben een collectie ringen die als basis genomen wordt. Soms kiezen bruidsparen een ring uit de collectie, maar vaak worden er ook aanpassingen gedaan naar wens. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een andere steen, deze op een andere plek op de ring of bijvoorbeeld een aanpassing in de breedte van de ring.


EN HOE GAAT HET PROCES DAN VERDER?

Ik werk niet met tekeningen of computerprogramma's. We gebruiken tastbare modellen van goud of zlver. Niet iedere ring past even mooi op iedere hand. Dan gaan wij de ring op maat ontwerpen en vervolgens ligt deze klaar voor het bruidspaar.

ambachtenFoto credits: Romy van den Bogaart


HOE LANG VAN TE VOREN ADVISEER JE OM DE RINGEN UIT TE KIEZEN?

Wij hebben graag 10 weken levertijd. Eenvoudige bestellingen kunnen sneller, maar met tien weken kunnen we nog alle kanten op.


WAT IS TEGENWOORDIG POPULAIRDER, GOUD OF ZILVER?

Goud blijft zijn waarde behouden. Dat is een klassieke zin, maar toch is het zo. Goud is hard en slijtvast genoeg om een heel leven aan je vinger te dragen. Zilver is hip, maar goedkoper en daardoor kan je meer uitpakken met bijvoorbeeld stenen in de ring. Zilveren ringen blijken echter na vijf tot tien jaar wel tijdelijk te zijn omdat het materiaal niet sterk genoeg is, het zal sneller slijten of vervormen aan je vinger. Bij goud heb je dat niet, dus daarom blijven bruidsparen daarvoor kiezen.


JE ZEGT ZILVER SMELTEN, MET WELKE MATERIALEN WERK JE?

Zilver en goud. Zilver is altijd wit, maar goud heb je bijvoorbeeld in geelgoud, witgoud en rosegoud. Ook witgoud is niet allemaal hetzelfde, je hebt daar verschillende gradaties in. De ene is wat grijzer, terwijl de andere weer lichtgeler is.


EN WELKE MATERIALEN ZIE JE NU VEEL VOORBIJ KOMEN?

De verschillende tinten goud zijn erg in opmars. Witgoud, maar dan in verschillende gradaties. Goud is geel, maar door het legeren met ander metaal krijgt het een andere kleur. Rose of champagnekleur zien we nu veel.


WAT KUNNEN WE NOG VERWACHTEN VAN JE?

Ik ben niet iemand die enorm meegaat met trends, juist omdat wij in zo'n specifieke stijl ontwerpen. Dat doen we al jaren zo, werkt voor ons en vinden we zelf fantastisch om te doen. Het feit dat we daar ook nog dagelijks bruidsparen mee kunnen blij maken is voldoende. Dat is waar we het allemaal voor doen.

ambachtenFoto credits: Romy van den Bogaart

Wat vind je van deze blog?

Geweldig!
Leuk
Oké
Niet goed
Slecht

5 / 5 gebaseerd op 4 stemmen

Follow us on Instagram

TROUWPLANNEN