Kosten bruiloft: Wat kost een bruiloft?

Trouwplannen
Trouwplannen.nl 1 november 2023

Wat kost een bruiloft? Dat is een goede vraag. As je gaat trouwen is goed om te weten wat de kosten van een bruiloft zijn en wat jullie eigen trouwbudget is, voor je gaat beginnen met het plannen van je bruiloft. In dit artikel leggen we je uit wat een bruiloft kost, laten we je per onderdeel zien wat de gemiddelde kosten zijn om te trouwen en hoe je aan de hand van jullie trouwbudget een budgetplanning kunt maken. Zodat jullie zelf lekker aan de slag kunnen met het plannen van je bruiloft. Wij hebben hieronder de gemiddelde kosten van een bruiloft alvast voor je op een rijtje gezet.

 de kosten van een bruiloft

Wat kost een bruiloft?

De kosten van een bruiloft heb je allereerst zelf in de hand, je kunt namelijk zelf beslissen of jullie je bruiloft groot of klein willen vieren. Hoe groter en uitgebreider jullie willen trouwen, hoe hoger de kosten van de bruiloft zullen zijn. En andersom natuurlijk hetzelfde. Voor je gaat beginnen met het plannen van je bruiloft, is het handig om samen een trouwbudget voor jullie bruiloft vast te leggen, zodat je een beetje zicht hebt op wat je bruiloft gaat kosten. Bedenk samen hoeveel jullie uit willen geven aan je trouwdag. Aan de hand van je trouwbudget kun je dan een budgetplanning maken. In een budgetplanning geef je aan hoeveel je per onderdeel van je bruiloft uit wilt geven en wat de kosten hiervan zijn. Om deze te kunnen maken is het handig om een leidraad te hebben van de gemiddelde kosten van een bruiloft.

Wat kost een bruiloft gemiddeld?

Wat een bruiloft gemiddeld kost is één van de meest gestelde vragen van een bruidspaar als zij beginnen met het plannen van hun bruiloft. Wat kost een bruiloft en welke kosten komen er bij kijken als je gaat trouwen? Hoeveel een bruiloft gemiddeld kost ligt allereerst aan de wensen en de prioriteiten die jullie hebben met betrekking tot jullie bruiloft. Als jullie graag heel veel gasten willen uitnodigen op jullie huwelijk kun je er van uit gaan dat de kosten voor je bruiloft waarschijnlijk hoger zullen liggen dan wanneer jullie het intiem en klein willen vieren. De gemiddelde kosten die bruidsparen uitgeven aan hun bruiloft is € 15.000. Maar je kunt ook zeker voor een kleiner trouwbudget de mooiste dag van jullie leven vieren. Met deze budget tips kun je zeker kosten besparen.

de kosten van een bruiloft - trouwen - trouwplannen-nl-2

Wat zijn de kosten van een bruiloft per onderdeel?

De gemiddelde kosten van een bruiloft staan hieronder per onderdeel op een rijtje. Houd er wel rekening mee dat de onderstaande kosten voor trouwen een indicatie zijn. Zoals ik al vertelde liggen de kosten van je bruiloft geheel aan de wensen en prioriteiten die jullie hebben. Je kunt je voorstellen dat een speciaal voor jou ontworpen trouwjurk duurder is dan een trouwjurk uit een bruidsmodewinkel en dat trouwen in een kasteel bijvoorbeeld duurder is dan in het gemeentehuis. Maar zo hebben jullie wel ongeveer een idee wat het kost om te trouwen.

 • Trouwjurk: € 1.500,-
 • Trouwpak: € 900,-
 • Trouwlocatie: € 7.000,-
 • Trouwringen: € 1.900,-
 • Bruidsfotograaf: € 1.500,-
 • Videograaf: € 1.300,-
 • Bruidsaccessoires: € 300,-
 • Muziek trouwfeest: € 850,-
 • Bruidsboeket: € 125,-
 • Decoratie en styling: € 500,-
 • Weddingplanner: € 1.750,-
 • Ceremoniemeester: € 900,-
 • Drukwerk: € 350,-
 • Trouwvervoer: € 600,-
 • Huwelijksnacht: € 250,-
 • Huwelijksreis: € 2.500,-
 • Bruidskapsel en visagie (MUHA): € 200,-
 • Kosten gemeente: € 600,-
 • Diner: € 35,- p.p.
 • Receptie: € 12,50 p.p.
 • Bruidstaart: € 6,- p.p.
 • Trouwbedankjes: € 175,-

 
de kosten van een bruiloft - trouwen - trouwplannen-nl-3

Kosten van je bruiloft bepalen door een bugetplanning en het stellen van jullie trouwbudget

Door de bovenste kosten voor trouwen heb je een leidraad van wat een bruiloft gemiddeld per onderdeel kost. Aan de hand van deze kosten en jullie eigen trouwbudget, kun je jullie budgetplanning opstellen. Begin allereerst met nadenken wat jullie belangrijk vinden op je trouwdag. Hechten jullie meer waarde aan een prachtig kasteel als trouwlocatie of vinden jullie een spetterend trouwfeest meer belangrijker? Ga na waar jullie wensen en prioriteiten liggen en verdeel aan de hand hiervan jullie trouwbudget. Na het maken van jullie budgetplanning kun je gaan beginnen met het zoeken van passende trouwleveranciers voor jullie bruiloft.

de kosten van een bruiloft - trouwen - trouwplannen-nl-4

Onvoorziene kosten bruiloft

In jullie budgetplanning heb je een verdeling gemaakt van jullie trouwbudget. Zo weten jullie precies wat jullie kwijt willen zijn voor een trouwfotograaf, hoeveel je trouwjurk mag kosten en wat voor budget er is vrijgemaakt voor de kosten van de trouwlocatie. Echter zijn er ook kosten die veel bruidsparen vaak over het hoofd zien, de onvoorziene kosten. Lees hier meer over de verborgen kosten van je bruiloft. Ze staan allemaal voor je op een rijtje!

de kosten van een bruiloft - trouwen - trouwplannen-nl-5

Kosten besparen voor je bruiloft

Kosten besparen voor je bruiloft wil iedereen wel. Ben je een beetje geschrokken van bovenstaande prijzen? Dan gaan we je nu weer geruststellen! Je hoeft namelijk niet van alle bovenstaande zaken gebruik te maken… Daarnaast kan je ook kosten voor je bruiloft besparen om bepaalde zaken, dat is een kwestie van prioriteiten stellen. Wil je bijvoorbeeld op huwelijksreis naar de Maledive? Of vinden jullie het ook fantastisch om lekker te kamperen in Zuid-Frankrijk?

Willen jullie de huwelijksnacht doorbrengen in een bruidssuite of is de trouwlocatie toch in jullie woonplaats en vinden jullie het ook prima om lekker in je eigen bed te liggen… Zo kunnen jullie alle zaken afwegen. Daarnaast zijn er ook nog een aantal andere budgettips voor je bruiloft.

de kosten van een bruiloft - trouwen - trouwplannen-nl-6

Hoe betaal je de kosten van je bruiloft?

Vroeger betaalden de ouders van de bruid de bruiloft. Tegenwoordig is het niet zo dat de ouders de kosten van de bruiloft betalen, helaas... Je ziet vaak dat het bruidspaar de trouwdag zelf volledig betaalt. Wij vroegen aan onze bruidsparen hoe zij hun trouwdag financieren:

 • 74% van de bruidsparen geeft aan eerst voor de bruiloft te sparen
 • 19% van de bruidsparen geeft aan al voldoende vermogen te hebben
 • 6% van de bruidsparen geeft aan geholpen te worden door ouders
 • 1% van de bruidsparen geeft aan het geld voor de bruiloft te lenen

 

Lees ook meer over budget tips voor je bruiloft, hoe pas ik alles in mijn budget en hoe bewaak ik mijn budget? en over gratis trouwen

Wat vind je van deze blog?

Geweldig!
Leuk
Oké
Niet goed
Slecht

3,4 / 5 gebaseerd op 259 stemmen

Follow us on Instagram

TROUWPLANNEN