Trouwen tijdens het Coronavirus: tips en inspiratie!

Trouwplannen
Trouwplannen.nl 9 juni 2020

Gaan jullie tóch trouwen in 2020 en kunnen jullie wel wat inspiratie en tips voor jullie bruiloft gebruiken? Doe dan inspiratie op voor jullie eigen bruiloft en zie hoe je ook tijdens het Coronavirus en prachtige bruiloft kunt hebben.

tips voor trouwen tijdens het coronavirus


Een aantal toffe trouwleveranciers laten met deze styled shoot stap voor stap zien hoe je in tijden van het Coronavirus tóch nog een prachtige bruiloft kunt hebben, sfeervol en intiem. Klinkt heerlijk toch?! Zo doe je inspiratie op voor jullie eigen bruiloft en kun je zien hoe je tijdens de Coronacrisis kunt trouwen mét inachtneming van 1,5 meter afstand.

Kijk mee met deze styled shoot en doe vooral inspiratie op voor jullie eigen bruiloft. Zo wordt ook jullie dag de mooiste dag van jullie leven!

tips voor trouwen tijdens het coronavirus

 

GETTING READY

Eindelijk is het zover en is je trouwdag aangebroken! Jij en jouw toekomstige man gaan zich klaarmaken voor de grote dag. Zorg ervoor dat de getting ready plaats vindt in een ruimte die groot genoeg is om goed te kunnen bewegen voor iedereen die bij de voorbereidingen aanwezig zijn met inachtneming van de 1,5 meter.

tips voor trouwen tijdens het coronavirus

 

Denk aan de fotograaf, videograaf, haarstylist/visagist, jijzelf en wellicht een dierbare die je gezelschap houdt, je van drankjes voorziet en helpt met aantrekken van je trouwkleding.

tips voor trouwen tijdens het coronavirus

tips voor trouwen tijdens het coronavirus

FIRST LOOK

Jullie zijn zover, jullie kunnen elkaar voor het eerst als bruid en bruidegom gaan zien! Als alleen de fotograaf en/of videograaf erbij zal/zullen zijn kunnen jullie alles loslaten, want zij blijven met gemak op afstand.

 • Wanneer jullie een trouwauto gehuurd hebben, controleer of je misschien zelf mag rijden, zo zitten jullie als bruidspaar samen in de auto.
 • Mag er niet zelf gereden worden, dan is een auto met een scherm of een limousine/koets (dan zit de chauffeur/ koetsier verder van jullie af) een goed alternatief.
 • Of rijd zelf en kleed jullie eigen auto mooi aan met een bloemstuk of strik.

Zijn jullie nog op zoek naar jullie trouwvervoer? Ik heb de leukste trouwvervoer leveranciers voor je op een rijtje gezet!


tips voor trouwen tijdens het coronavirus

DE FOTOSHOOT

Wanneer jullie samen met de fotograaf en/of videograaf op pad zijn voor jullie fotoshoot, zal je iets minder geconfronteerd worden met de huidige maatregelen. De fotograaf en/of videograaf kan door het gebruik van diverse lenzen altijd voldoende afstand bewaren. Dat is nog eens handig he?!

Help elkaar tijdens de fotoshoot, zodat jullie kleding goed zit. Denk hierbij aan een eventuele sluier die goed ligt of een pak dat recht zit. Geniet van dit momentje samen. Ontspan en laat jullie professionals het werk doen. Zo krijg je een prachtige trouwreportage.

Zijn jullie nog op zoek naar een toffe fotograaf voor jullie trouwdag? Op deze pagina vind je vast jullie trouwfotograaf!

tips voor trouwen tijdens het coronavirus

PARKEREN & HET ONTVANGST

Zorg voor een mooie routing voor de gasten van de parkeerplaats naar het ontvangst. Met routing wordt bedoeld de route die jullie gasten afleggen van A naar B met het doel om ervoor te zorgen dat er geen opstoppingen komen en het verplaatsen soepel verloopt. Dit geeft duidelijkheid en rust, zodat jullie gasten zich geen zorgen hoeven te maken.

 • Met leuke wegwijzers, lampionnen of lantaarns kan gemakkelijk de looproute aangegeven worden van de ene naar de andere plek. Deze geven gelijk heel veel sfeer!
 • Maak een ontvangst tafel met drankjes en iets lekkers. Bediening kan eventueel bij deze tafel staan, wanneer de tafel i.i.g. 1,5 meter breed is
 • Denk ook aan een gereguleerde binnenkomst (vanaf de parkeerplaats of bij de ingang). Maak bijvoorbeeld gebruik van een parkeerwachter of laat je ceremoniemeester/weddingplanner bij binnenkomst het ontvangst regelen.
 • Deel de plattegrond van de dag d.m.v. een vooraf ontworpen routekaart die je op de dag zelf overhandigt aan iedereen. Tevens kunnen jullie ook de ceremonieseating en dinerseating erin verwerken.

tips voor trouwen tijdens het coronavirus

DE CEREMONIE

Het moment waar jullie al die tijd naar uit hebben gekeken. Jullie gaan tegenover jullie naasten volmondig “ja” zeggen tegen elkaar. Tijd om de liefde te vieren!

tips voor trouwen tijdens het coronavirus

 • Huwelijksvoltrekkingen die binnen plaatsvinden, zijn momenteel toegestaan met maximaal 30 personen (dit is exclusief jullie leveranciers en personeel, maar wel inclusief alle kinderen, ongeacht de leeftijd, alleen baby’s zijn hierop een uitzondering). Op voorwaarde dat de aanwezigen 1,5 meter afstand tot elkaar houden en alle hygiënemaatregelen ter bestrijding van het coronavirus in acht worden genomen.

 • Vanaf 1 juli (onder voorbehoud) zijn huwelijksvoltrekkingen binnen toegestaan met maximaal 100 personen (dit is ook exclusief jullie leveranciers en personeel, maar inclusief alle kinderen, ongeacht de leeftijd, alleen baby’s zijn hierop een uitzondering). Ook weer op voorwaarde dat de 1,5 meter afstand gehandhaafd wordt en alle hygiënemaatregelen ter bestrijding van het coronavirus in acht worden genomen.


tips voor trouwen tijdens het coronavirus

 • Voor een buiten huwelijk geldt momenteel geen beperking in het aantal gasten. Raadpleeg wel je trouwlocatie voor de exacte aantallen die zij toestaan. Zij mogen namelijk wel zelf beperkingen in acht nemen!

 • In sommige gemeenten moeten alle gasten 1,5 meter afstand houden tijdens de ceremonie, echter in andere gemeenten mag je als stel en gezin wel bij elkaar zitten. Gelukkig mogen jullie als koppel wel altijd bij elkaar zitten. Check dit dus van te voren even goed bij de gemeente waar jullie trouwen. Vaak weet jullie trouwlocatie dit ook.

 

Je kunt de opstelling van de ceremonie op verschillende manieren doen, zoals:

 • Kleine groepjes stoelen bij elkaar zetten, per stel en gezin.
 • Je kunt een variatie maken in hoogte en afstand door bijvoorbeeld gewone stoelen of krukken te gebruiken.
 • Iedere gast een eigen stoel op 1,5 meter afstand.

tips voor trouwen tijdens het coronavirus

NOG MEER TIPS EN IDEEËN VOOR DE CEREMONIE

Je kunt er ook voor kiezen om een livestream te verzorgen voor de gasten die er niet bij kunnen zijn. 

tips voor trouwen tijdens het coronavirus

Tijdens het tekenmoment helpt een trouwambtenaar jullie vaak zodat jullie en de getuigen wel echt op de juiste plek tekenen. Dit is best lastig op 1,5 meter afstand dus hiervoor zou je gebruik kunnen maken van:

 • Gepersonaliseerde mini post-its om de plek waar diegene mag tekenen aan te duiden.
 • Door gebruik te maken van een mooie bloem of laserpennetje om de juiste plek aan te wijzen (let op deze laatste werkt bij flinke zon niet zo goed).
 • Door een plastic insteekhoes waarbij de ruimte waar getekend mag worden uitgesneden is.

Daarnaast kun je zorgen voor eigen gepersonaliseerde zwarte pennen voor iedereen die gaat tekenen. Meteen een leuk cadeautje!

tips voor trouwen tijdens het coronavirus

FELICITATIES, TAART & BORREL

Nu jullie officieel getrouwd zijn, willen de gasten jullie uiteraard graag feliciteren. Het is natuurlijk heerlijk om samen te proosten, de taart aan te snijden en te borrelen. Om dit tóch op een leuke manier vorm te geven op jullie trouwdag staan hieronder een aantal leuke alternatieven.

 • Vanaf 1 juni mag de horeca weer open met maximaal 30 personen (exclusief personeel) en met inachtneming van 1,5 meter afstand.

 • Vanaf 1 juli (onder voorbehoud) wordt dit aantal verruimd van 30 naar 100 personen.

tips voor trouwen tijdens het coronavirus

Er zijn verschillende leuke manieren om de felicitaties in ontvangst te nemen:

 • De gasten kunnen het bruidspaar toezingen.
 • Alle gasten kunnen een eigen miniflesje bubbels openen en inschenken.
 • Er kan op afstand geproost worden door het glas te heffen naar elkaar.
 • Mocht je toch de glazen willen laten klinken, kies dan voor mooie stokjes waarin je je glas hangt. Op die manier blijf je 1,5 meter uit elkaar.

tips voor trouwen tijdens het coronavirus

TAART AANSNIJDEN

 • Jullie kunnen ervoor kiezen om het bovenste stukje van de taart aan te snijden. Vervolgens kan vanuit de keuken gewerkt worden met sheet cakes (relatief simpele taarten), zodat alles al hygiënisch achter de schermen is aangesneden.
 • Ook kunnen jullie ervoor kiezen om de gasten (per gezin, koppel, single) een plankje te geven met daarop allemaal zoetigheden.
 • Uiteraard kan de keuken ook de gehele taart nadat jullie hem hebben aangesneden, achter de schermen netjes aansnijden en serveren aan jullie gasten.
 • Maak vaste zit- & staplekken voor de gasten (per gezin, koppel, singel(s)).

Jullie kunnen ook door het gebruik van ronde tapijttegels her en der de 1,5 meter afstand weergeven. Voor een gemakkelijke communicatie gedurende de dag is het aan te raden om een draagbare geluidsinstallatie met microfoon mee te nemen waardoor jullie (professionele) ceremoniemeester meteen het woord tot iedereen kan richten. Handig toch?!

 

HAPJES TIJDENS DE BORREL

tips voor trouwen tijdens het coronavirus

 • Zorg dat iedereen een leuke borrelplank met hapjes erop krijgt. Dit kan al klaar staan of gasten halen dit voor hun gezin op bij een uitgiftepunt
 • Indien jullie graag willen dat het eten geserveerd wordt, kunnen jullie gebruik maken van een stevige houten pizzaplank. Dit zorgt voor voldoende afstand. Zorg wel dat de catering personeel meegenomen wordt in de routing, zodat ze genoeg afstand kunnen houden.
 • Of een leuke houten trolley van waar de gasten geserveerd kunnen worden.

tips voor trouwen tijdens het coronavirus

DRANKJES

 • Je kunt nog steeds met een bar werken. Deze zal iets groter opgezet moeten worden als er meer gasten zijn en er dus ook meer bediening nodig is. De rand van de bar kan dan 1,5 meter zijn zodat er genoeg afstand behouden kan worden.
 • Of hoe leuk is het als gasten een eigen “bucket” hebben met ijs en daarin allemaal lekkere flesjes drinken met rietjes en een flesopener: “Suit Yourself”.
 • Houd er rekening mee dat bediening niet overal tussendoor kan lopen om de lege glazen op te ruimen. Zorg in dit geval dat gasten hun lege glazen op afzettafeltjes kunnen neerzetten.
 • En natuurlijk kan personeel ook met een leuke houten trolley rondlopen om drankjes te serveren en lege glazen op te halen. Uiteraard alleen indien er genoeg ruimte is.

tips voor trouwen tijdens het coronavirus

GASTENBOEK & GROEPSFOTO’S

Regel voor iedereen een eigen persoonlijke pen óf zorg dat iedereen bij de uitnodiging al iets krijgt wat ze in kunnen vullen (bijvoobeeld met leuke vragen om te beantwoorden) en meenemen. Een photobooth kan nog steeds, maar dan is het handig dat er iemand bij staat die het scherm steeds schoonmaakt na gebruik. Props gebruiken is wel wat lastiger i.v.m. hygiëne.

Veel bruidsparen willen groepsfoto’s laten maken tijdens hun trouwdag. Dit is natuurlijk iets lastiger op 1,5 meter afstand, zeker de grote groepsfoto. Kijk van te voren of jullie locatie genoeg plek hiervoor heeft en laat anders de grote groepsfoto vervallen en kies voor kleinere groepen. Ook kun je ervoor kiezen om alle gasten (per gezin of stel of los persoon) op de foto te laten gaan. In een eventueel trouwalbum kun je deze mensen weer “bij elkaar plaatsen”.

 

HET DINER

tips voor trouwen tijdens het coronavirus

Van een mooie dag vol emoties, krijgen jullie gasten vast trek. Tijd voor het diner! En heerlijk tafelen kan zelfs nu ook prima. Momenteel (vanaf 1 juni) met 30 personen incl. bruidspaar en vanaf 1 juli met 100 personen. Uiteraard binnen de mogelijkheden van de locatie en rekening houdend met wat mag binnen de betreffende gemeente.

De seating (opstelling van waar de gasten zitten) kan door middel van een mooi bord aan de gasten gepresenteerd worden. Jullie (professionele) ceremoniemeester zal hen helpen de juiste plek te vinden en ervoor zorgen dat het ‘aan tafel gaan’ soepel verloopt zonder botsingen. En zo kan iedereen 1 voor 1 naar hun tafel begeleid worden.

tips voor trouwen tijdens het coronavirus

Er kunnen meerdere verschillende opstellingen gemaakt worden voor het diner. Gasten uit één huishouden mogen gezellig bij elkaar zitten.

 • Het kan bijvoorbeeld met 1 lange tafel, waarbij de tafels ook 1,5 meter breed zijn, waardoor gasten tegenover een ander gezin, koppel of single kunnen zitten, zodat er wel gezellig gepraat kan worden.
 • Daarnaast kan een bistrosetting ook, zoals vele restaurants gaan doen met een uitgiftetafel in het midden. Als de tafels sowieso 1,5 meter breed zijn dan kan er ook gemixt en gematcht worden, zodat niemand alleen zit. Een singles tafel maken is dan ook een leuk idee: “Van een bruiloft, komt een bruiloft” zeggen ze weleens.
 • Een mooi uitgeserveerd diner is in deze ook een goede optie. De bediening kan de gerechten op een bijzettafel plaatsen waar de gast het bord dan weer vanaf kan pakken.
 • Drankjes kunnen ook via een uitgiftetafel geserveerd worden, of jullie kunnen kiezen voor een mooie bar met een rand van 1,5 meter.
 • Eventueel kan men ook bestellingen laten plaatsen middels een WhatsAppgroep.
 • Zet op elke tafel een menu- en/of drankenkaart, zodat de bediening zomin mogelijk hoeft uit te leggen.

tips voor trouwen tijdens het coronavirus

SPEECHES & MUZIEK

Als jullie een videograaf hebben geboekt voor jullie dag, dan wil diegene vaak een audio opname maken voor de film d.m.v. een reversmicrofoon. Laat jouw videograaf dan op afstand uitleggen hoe diegene het op moet spelden. Na gebruik wordt deze weer gedesinfecteerd voor de volgende spreker. Idem v.w.b. de microfoon waar de spreker in praat (eventueel kan deze ook op een verlengstok aangereikt worden).

Ook hier kan live muziek heel erg waardevol zijn. Denk bijvoorbeeld eens aan een hip diner dansant. De band of DJ die jullie voor de avond hebben geboekt denkt hier vast en zeker graag in mee. Geniet van een heerlijk meergangen diner, terwijl een divers aanbod aan entertainment zorgt voor een mooie opbouw van de avond. Tussen de gangen door kunnen er kleine dansmomenten worden ingevoegd en dé openingsdans hoeft niet te ontbreken!

Zorg dat er genoeg ruimte is. Afstanden kunnen aangegeven worden door te werken met vlakken op een verlichte dansvloer. Denk ook aan de mogelijkheden buiten. Wellicht is daar meer ruimte. Houd wel rekening met eventuele geluidsoverlast. Per locatie zijn er verschillende afspraken gemaakt over hoeveel geluid (dB) er in de avond buiten mag zijn, dus check dat goed bij jullie trouwlocatie.

tips voor trouwen tijdens het coronavirus

HET FEEST

Natuurlijk willen jullie de dag afsluiten met een knallend feest! Zoals het er nu naar uitziet, zal dat met gepaste maatregelen, ook kunnen (uiteraard met inachtneming van de 1,5 meter afstand en de aantallen van 30 tot 1 juli en daarna met 100 personen). Denk eens aan de volgende opties:

 • Verdeel de dansvloer in diverse verlichte dansvlakken: stellen en gezinnen mogen op hetzelfde kleurvlak staan.
 • Vraag verzoekjes aan via WhatsApp en presenteer dit op een groot scherm. Hier zijn leuke apps voor en jullie DJ denkt graag met jullie mee.
 • Weleens aan een silent disco gedacht? Iedereen krijgt een eigen koptelefoon op en het is overal feest en niet dus alleen voor de DJ of bij het podium van de band! Zo kun je het feest over meerdere ruimtes verspreiden en kun je dus qua aantallen wat meer alle kanten op.
 • Open een BOB-bar! Wanneer de gasten overheerlijke, maar alcoholvrije cocktails drinken, kunnen zij beter hun grenzen bewaken.
 • Wil je helemaal creatief omgaan met de huidige maatregelen, kies dan voor een ‘Mondmask Masquee’. In plaats van Venetiaanse maskers kunnen de gasten een mooi mondmasker dragen.

tips voor trouwen tijdens het coronavirus

Het gooien van het boeket. Dit kan ook prima met inachtneming van de 1,5 meter afstand. Een alternatief kan zijn door middel van het binden van lintjes aan je bruidsboeket en de single ladies staan helemaal rondom jou als bruid. Als bruid knip je de lintjes door en diegene die overblijft ‘vangt’ het boeket en wordt de volgende bruid. Volgens de traditie dan.

Willen jullie liever het feest op een ander moment geven waarin er geen 1,5 meter afstand behouden hoeft te worden. Zorg er dan voor dat je de DJ of band die je voor de avond hebt geboekt betrekt bij het dagprogramma. Hoe leuk is het als de zangeres van de band nu tijdens de ceremonie zingt en strakjes op het feest met de hele band op het podium staat.

Zoals aan het begin van de dag de aankomst gecoördineerd moest verlopen, zal dat aan het einde van de avond ook zo gaan. Er zijn zoveel leuke opties om de gasten volgens de richtlijnen te laten vertrekken, denk hierbij bijvoorbeeld aan een sterretjes haag op 1,5 meter afstand!

tips voor trouwen tijdens het coronavirus

Willen jullie ondanks deze leuke tips tóch je bruiloft gaan verplaatsen? Lees dan de blog met tips voor het verplaatsen van jullie bruiloft.

Ondanks de Coronacrisis zal ook jullie bruiloft hoe dan ook de mooiste dag worden van jullie leven!

TROUWLEVERANCIERS

Planning & Organisatie: www.bestdayeverevents.nl  www.hetbruidsmeisje.nl www.frederiekklop.nl 

Fotografie: www.monetmine.nl

Bloemstylist: www.bloemenservicenederland.nl

Bruidstaart & zoetigheden: www.sugarlipscakes.com

Drukwerk: www.maxcript.com

Film: www.bruidbeeld.nl

Haarstylist& visagist: www.bruidenbeautynederland.nl

Maatpak: www.rietbergh-trouwpakken.nl

Mondkapjes: www.voilamakeitpersonal.com

Modellen: Wesley Nuis & Linda Hastrich

Muzikaal entertainment bureau: www.swinging.nlwww.love-sound.nl

Overnachtingslocatie t.b.v. de voorbereidingen: www.hetraatshuisje.nl

Ringen: www.ringsoflove.nl

Sfeercatering: www.heerlijk-hecht.nl

Stylist: www.bestdayeverevents.nl

Trouwambtenaar: www.trouwambtenaarjoanne.nl

Trouwjurk: www.trouwenmetdonna.nl

Trouwlocatie: www.dehazelhof.nl

T-shirt: www.foryourwedding.eu

Wat vind je van deze blog?

Geweldig!
Leuk
Oké
Niet goed
Slecht

4,7 / 5 gebaseerd op 3 stemmen

Follow us on Instagram

TROUWPLANNEN