Dilemma dinsdag: Wel of niet weggegeven worden 

Trouwplannen
Trouwplannen.nl 3 juli 2018

Het weggeven van de bruid is een eeuwenoude traditie. Vroeger werd dit gedaan om een veel minder romantische reden, het was namelijk puur zakelijk. Trouwen werd eigenlijk gezien als een transactie tussen de twee families. De bruid werd geruild voor geld en status. De vader gaf de bruid weg om aan te tonen dat hij achter de huwelijkssluiting stond en hij akkoord ging met de afhandeling van de 'deal'.
Dat klinkt natuurlijk helemaal niet zo romantisch.. maar gelukkig heeft het weggeven van de bruid nu een totaal andere betekenis.  

Tegenwoordig wordt het gezien als een mooi, emotioneel moment voor zowel vader als dochter. Eigenlijk staat het moment voor symbolisch afscheid nemen van elkaar. De vader vertrouwt zijn 'kleine meid' toe aan zijn schoonzoon en geeft hem het vertrouwen dat hij nu goed voor zijn dochter zal gaan zorgen. Nadat je aan de rechterkant van je vader naar het altaar toe genomen bent, neem je afscheid van hem en neem je plaats aan de linkerkant van je verloofde.

Gelukkig blijf je natuurlijk altijd gewoon daddy's little girl, maar des te leuker en specialer is het om deze bijzondere traditie in ere te houden en samen met je vader naar het altaar te lopen.
Wanneer je er nog niet helemaal overuit bent of dat jij wegggeven wilt worden op de bruiloft, geven wij de voordelen van wel en van niet weggegeven worden. 

vader-dochterFoto credits: Aaron and Jillian Photography

WEL

SPECIAAL VOOR JE VADER

Een belangrijke reden om jezelf wel weg te laten geven door je vader is dat het een hele eer zou zijn voor hem als je hem vraagt voor dit bijzondere moment. Als het goed is gaan jullie dit maar een keer in je leven meemaken, des te specialer om het samen te kunnen doen. Daarnaast is het een fijne eerbetoon voor jouw verloofde. Je vader geeft met het weggeven van de bruid namelijk aan dat hij achter het huwelijk staat en erop vertrouwt dat je hubby goed voor je zal gaan zorgen. Een hele geruststelling voor je verloofde! 

BIJZONDER MOMENT

Het zal niet alleen een eer voor hem zijn dat jij hem gevraagd hebt om je weg te geven, het zal ook zeker zorgen voor een bijzonder moment. Het zal een moment zijn waarop meerdere gasten in de zaal vast en zeker een traantje weg zullen moeten pinken en misschien jullie zelf ook wel. Het is een mooi moment om te koesteren en iets waar jullie nog de rest van jullie leven van na kunnen genieten. 

PRACHTIGE PLAATJES

En dat bijzondere moment, levert natuurlijk weer prachtige plaatjes op. Dé perfecte herrineringen voor later. Ookal wil je er liever nog niet over nadenken, er komt natuurlijk een moment dat je lieve vader oud zal worden. Gelukkig kunnen jullie zelfs dan nog nagenieten met de mooie foto's. 

JUISTE MOMENT OM TE BEDANKEN

Je vader heeft natuurlijk een hele lange tijd zorg voor je gedragen. Bij het weggeven is het een uiterest geschikt moment om hem daar voor te bedanken. Vooral omdat hij met het weggeven van de bruid zogenaamd de zorg overdraagt aan je partner. 

Dit hoeft natuurlijk geen lange speech te zijn, maar met een paar mooie woorden kan je het moment nog bijzonderder maken! 

FIRST LOOK

Gaan jullie voor een first look voorafgaand aan de bruiloft? Of zien jullie elkaar pas echt voor het eerst bij het altaar? ( Zijn jullie er nog niet uit? Lees hier de voor- en nadelen

Wanneer jullie er voor kiezen om elkaar voor het eerst te zien bij het altaar, is de combinatie met het weggeven door je vader natuurlijk helemaal perfect. 

vader-dochterFoto credits: Wedding Party

NIET

LIEVER MET PARTNER

Een hele logische reden waarom je liever niet weggeven zou willen worden; je loopt liever met je partner naar het altaar. Het is jullie bruiloft en misschien vinden jullie het wel allebei speciaal om samen naar het altaar te lopen. Kies hier dan zeker voor en beleef dit moment lekker met zijn tweetjes. Daar zal niemand boos of teleurgesteld om kunnen worden. 

FAMILIEBAND

Helaas kan het wel eens voorkomen dat je eigenlijk geen hele hechte familieband hebt met bijvoorbeeld je vader. Wanneer je geen hechte band met hem hebt, is het te begrijpen dat je er voor kiest om niet door hem weggegeven te worden. Misschien kan je kiezen voor een familielid waar je wel een hechte band mee hebt? Maar wanneer je liever een ander persoon hebt die wel dicht bij je staat kan dit natuurlijk ook!

ALTERNATIEVEN

Wij hebben nog een paar alternatieve mogelijkheden die de taak van je vader zouden kunnen overnemen. Wat belangrijk is om te weten is dat het weggeven van de bruid puur symbolisch is en hier dus geen vaste regels zitten. Alles kan en daarom moet je ook zeker gaan voor iets waar jij je goed bij voelt. Wanneer je liever een andere persoon hebt om je weg te geven dan je vader, moet je hier ook zeker voor kiezen. Tradities zijn er om in ere te houden, maar aanpassingen aan deze tradities zijn natuurlijk altijd mogelijk. Alles kan! 

ZOON OF DOCHTER

Trouwen kan op elke leeftijd en op elk moment in jullie leven. Wellicht hebben jullie al een of meerdere lieve kinderen samen gekregen of uit een eerder huwelijk. Hoe leuk is het om je zoon of dochter een rol te laten spelen op de bruiloft en samen met hem of haar naar het altaar te lopen. Een super bijzonder moment die jullie alletwee nog lang zullen herinneren!

 

zoon of dochterFoto credits: Jay and Jess

VRIENDINNEN

Girls just wanna have fun! Heb jij een paar hele lieve en speciale vriendinnen waar jij eigenlijk wel mee naar het altaar zou willen lopen? Go for it! 

ALLEEN

Met iemand samen naar het altaar lopen? Laat mij maar alleen! Heb jij graag alle ogen op jou gericht en sta je sterk in je schoenen? Rock your way to the aisle! Loop alleen naar het altaar en laat alle gasten + jouw verloofde zien wat voor girlboss jij bent. 

ANDERE FAMILIELEDEN

Misschien heb je wel een super goede band met je oom, tante, nichtje of neefje en zou jij die persoon graag een rol geven op de bruiloft. Natuurlijk ook helemaal goed! Kies het familielid wat dicht bij je staat en verras deze persoon met deze bijzondere functie! 

Wat vind je van deze blog?

Geweldig!
Leuk
Oké
Niet goed
Slecht

3,9 / 5 gebaseerd op 19 stemmen

Follow us on Instagram

TROUWPLANNEN