Draaiboek voor je bruiloft

Trouwplannen
Trouwplannen.nl 15 mei 2014

Het is goed om een draaiboek te maken voor je bruiloft. Hoe laat sta je op? Hoe laat komt de visagist? Hoelang heb je om je aan te kleden? Allemaal zaken waar je rekening mee moet houden als je een draaiboek gaat maken voor je bruiloft. In deze blog zullen we je vertellen hoe je een draaiboek voor je bruiloft maakt. 

draaiboek bruiloft

 

Basis tips draaiboek bruiloft

Voordat je een draaiboek gaat maken moet je eerst achterhalen hoelang iedereen die jou helpt nodig heeft, bijvoorbeeld hoelang is de visagist bezig met jouw make-up? Daarnaast moet je altijd ruim plannen. Geeft de visagist aan 30 minuten nodig te hebben, plan dan 45 min. Dan is het niet erg als het uitloopt en als ze echt maar 30 minuten nodig heeft heb jij een kwartiertje extra rust. Deze manier van plannen voorkomt een hoop stress.

 

Daarnaast zijn er twee punten leading in het draaiboek van je bruiloft. Allereerst de ceremonie, dit bepaald hoe laat je alles van te voren moet doen. Het tweede punt is het trouwfeest, de aanvang van het feest bepaald hoelang je de tijd hebt voor alles tussen de ceremonie en het feest. 

 

De ochtendplanning van de trouwdag 

Om een draaiboek te kunnen maken voor de ochtend van de trouwdag moet je eerst weten hoe laat je klaar moet zijn. Vanaf dat tijdstip moet je gaan terug plannen in de tijd. Wat je moet inplannen:

 

Eten

Ondanks dat je misschien helemaal geen trek hebt van alle spanningen, op een lege maag kan je natuurlijk niet trouwen. Plan daarom voldoende tijd in om rustig te kunnen ontbijten. Hebben jullie in de middag de ceremonie? Plan dan ook tijd in voor een (kleine) lunch.

 

Haar & Make-up

Voordat je je trouwjurk aantrekt laat je eerst je haar en make-up doen. Hoeveel tijd je hiervoor moet inplannen hangt af van een aantal zaken; is het één persoon die en je haar en je make-up doet of zijn dit twee verschillende personen. Zijn het twee verschillende personen heb je over het algemeen meer tijd nodig. Daarnaast moet je aan degene vragen die je haar en/of make-up doet, hoe lang zij denkt dat ze nodig heeft. Houd in je planning rekening met ongeveer 15 minuten uitloop.

 

De trouwjurk

Hoelang duurt het voordat je je trouwjurk aan hebt? Dat hangt geheel af van de jurk. Heb je een trouwjurk met een ristsluiting dan gaat dit natuurlijk een stuk sneller dan wanneer je een trouwjurk hebt met knoopjes of eentje met een vetersluiting. Daarnaast moet je ook rekening houden dat degene die je helpt ook wat zenuwachtig kan zijn waardoor het dichtdoen van de knoopjes ook wat langer kan duren. Weet je nog hoelang het duurde voordat de jurk goed zat in de winkel? Tel hier een half uurtje bij op en je zit in de goede richting qua tijdsplanning. Daarnaast moet je niet vergeten dat je nog niet klaar bent bij het aantrekken van de jurk. Plan ook tijd in voor het aantrekken van je bruidslingerie, panty, trouwschoenen en eventuele accessoires. 

bruiloft draaiboek

 

De fotograaf

Ondanks dat de fotograaf in de ochtend niet heel veel van je tijd gaat vragen is het wel goed om een kwartiertje tijd in te plannen voor de foto’s. De meeste foto’s worden gemaakt terwijl je bezig bent met de make-up en het aantrekken van de jurk dus dat kost je geen extra tijd . Maar de fotograaf kan je ook vragen om even te poseren terwijl je bezig bent met het aankleden en het is ook wel zo gezellig om even een klein praatje te maken met de fotograaf zodat die klik er meteen weer is voor de rest van de dag. 

 

De ceremonie

Zoals al eerder verteld is de ceremonie de basis van je draaiboek, om je de ceremonie plan je alles heen. Tussen de ochtendplanning en de planning van de ceremonie moet je tijd inplannen voor de volgende zaken:

 

  • Het eerste moment dat je de bruidegom ziet. Plan hier een halfuurtje voor zodat jullie echt de tijd voor elkaar hebben en jullie je niet hoeven te haasten richting de trouwlocatie.
  • De reistijd tussen huis en de trouwlocatie
  • Je entree voor de gasten

 

Planning van de ceremonie

Het is niet mogelijk om nu te benoemen hoelang jouw ceremonie gaat duren. De ceremonie op het gemeentehuis duurt gemiddeld 30 tot 45 minuten, terwijl een ceremonie in de kerk meerdere uren kan duren. Vraag  op voorhand aan de ambtenaar die jullie gaat trouwen hoelang de ceremonie ongeveer gaat duren. Wil je graag een persoonlijk verhaal tijdens de ceremonie, bijvoorbeeld een speech van beide getuigen, dan neemt dit ook weer extra tijd in beslag waarmee je in het draaiboek  rekening moet houden. Na het ja-woord willen de daggasten je uiteraard feliciteren, ook iets om rekening mee te houden. 

draaiboek

 

De receptie

Na de ceremonie is het tijd voor de receptie. Afhankelijk van het tijdstip laat je deze 1,5 tot 2,5 uur duren. Waar hangt dat vanaf? Qua tijdstip moet je rekening houden met het diner. Je wilt niet pas om 19.00 uur aan tafel want dan kom je weer in de knoop met je feestavond. Houd er rekening mee dat je rond 17.30 aan het diner gaat. Hiervoor is het heel fijn om even een half uurtje alleen te zijn met je man, zodat jullie ook even tijd voor elkaar hebben. Dus laat de receptie tot ongeveer 16.45 duren zodat je een kwartiertje uitloop mag hebben. Daarnaast hangt de duur van de receptie ook af van het aantal daggasten. Tijdens de receptie wil je met iedereen een praatje kunnen maken. Heb je veel daggasten dan heb je hier meer tijd voor nodig dat bij een kleine bruiloft. Als laatste hangt de duur van de receptie ook af of er tijdens de receptie (groeps) foto’s worden gemaakt. Wil je bijvoorbeeld een foto met alle gasten of een foto met alle familieleden dan moet hier ook tijd voor worden ingepland.

 

De trouwfoto's

Bespreek het draaiboek van de trouwdag goed door met de fotograaf zodat jullie samen kunnen beslissen wanneer jullie het beste de foto’s kunnen maken en hoelang dit gaat duren. Als richtlijn kan je 3 tot 4 minuten per groepsfoto rekenen en 45 minuten voor de trouwfoto’s van jullie twee. Gaan jullie de trouwfoto’s op een externe locatie maken dan moet je uiteraard ook rekening houden met de reistijd.

 

Vraag aan de fotograaf wanneer de trouwfoto’s het beste genomen kunnen worden, in verband met bijvoorbeeld lichtval en kijk waar dit het beste in de planning past. Het kan zijn dat de trouwfoto’s van jullie samen het beste voor de ceremonie gemaakt kunnen worden of bijvoorbeeld tijdens de receptie. Je voelt hem al aankomen… Zet dit dan ook in het draaiboek zodat je weet dat je bijvoorbeeld eerder moet opstaan of de receptie langer moet laten duren. 

daggasten draaiboek

 

Het diner

Dan is het tijd voor het diner. Hoeveel tijd je voor het diner moet inplannen kan  je het beste even overleggen met de trouwlocatie. Zij weten hoelang zijn nodig hebben om alles klaar te maken en te serveren. Gemiddeld duurt een trouwdiner 2 tot 2,5 uur, al  is dit natuurlijk ook afhankelijk van het soort diner. Je kan je voorstellen dat een 5 gangen diner langer duurt dan een lopend buffet.  Houd er rekening mee dat je uiterlijk het trouwfeest om 21.00 uur wilt laten beginnen maar als het even kan al om 20.00 uur. Voordat het feest kan beginnen wil je je natuurlijk even opfrissen en je tandenpoetsen dus houd ook tussen het diner en het feest een half uurtje vrij. 

 

De feestavond

Dan is het tijd voor de feestavond. Qua planning is het nu alleen nog belangrijk om te kijken tot hoe laat het feest gaat duren. Op de meeste bruiloften eindigt het feest tussen 00.00 uur en 01.00 uur. De dag heeft immers al lang genoeg geduurd. In de planning zou je ook nog  de openingsdans, het dankwoord en een eventuele late night snack kunnen meenemen. Houd er rekening mee dat jullie als bruidspaar nog niet meteen de dansvloer op kunnen omdat de avondgasten ook de kans moeten hebben jullie te feliciteren. Plan dus ongeveer 30 minuten tussen het begin van het feest en de openingsdans. 

 

Wil je meer tips voor het draaiboek van je bruiloft? Kijk dan hier of hier

Wat vind je van deze blog?

Geweldig!
Leuk
Oké
Niet goed
Slecht

4,1 / 5 gebaseerd op 197 stemmen

Follow us on Instagram

TROUWPLANNEN