Gevraagd als getuige, wat nu ? 

Monic Arts
Monic Arts 20 juni 2017

Wat super tof dat je gevraagd bent als getuige! Wij kunnen ons goed voorstellen dat dit een hele eer voor je is. Misschien weet je helemaal nog niet wat er precies allemaal bij hoort, maar daar gaan wij je vandaag meer over vertellen. In deze blog vindt je alle taken en stappen om te nemen als je gevraagd bent als getuigen. 

Afbeelding via The Star

Het moment zelf

Het allerbelangrijkste op het moment dat je gevraagd wordt om getuige te zijn is natuurlijk superhard JA zeggen! Het is een grote eer om gevraagd te worden als getuige. Het betekent dat jij dus een belangrijk persoon bent voor de bruid of bruidegom en hij of zij jou deze belangrijke taak toe vertrouwd. 

Zorg ervoor dat jullie het feestelijk vieren dat je gevraagd bent als getuige. Drink er een lekker glas champagne op! 

Voorafgaand aan de bruiloft

Voor de bruiloft maakt het bruidspaar een melding van voorgenomen huwelijk.  Bij het maken van deze melding moet er ingevuld worden wie de getuigen zijn en worden de persoonlijke gegevens opgegeven. Zorg er dus voor dat het bruidspaar over de juiste gegevens beschikt. 

Wat ook belangrijk is om te doen voor de bruiloft is het bespreken van de verwachtingen met het bruidspaar. Niet alleen op de dag zelf, maar ook in de aanloop naar de trouwdag. Wellicht willen ze graag jij nog iets speciaals voor ze organiseert of regelt. Bespreek dit met elkaar zodat hier geen misverstanden over kunnen ontstaan. 

Bespreek daarnaast ook het draaiboek van de trouwdag. Zo weet je als getuige precies wanneer je in actie moet komen. 

Wil je graag een speech houden als getuige op de bruiloft? Werk deze van te voren goed uit, zodat je precies weet wat je wilt vertellen en dit kort en bondig kan doen. Het moet natuurlijk een persoonlijk verhaal zijn, maar niemand zit te wachten op lange verhalen van een half uur. Zeg kort wat je wilt zeggen en spreek vanuit je hart. Bespreek ook met de ceremonie en trouwambtenaar dat je graag een speech zou willen houden. Zij kunnen dit dan meenemen in de planning van de ceremonie. 

Het kan zijn dat het bruidspaar jou als getuige ook vraagt voor bijvoorbeeld het regelen van het vrijgezellenfeest. Plan dit goed en bespreek wat het bruidspaar graag wilt. 

Tijdens de bruiloft

De grote dag is aangebroken en vandaag gaat het bruidspaar trouwen. Spannend! Want vandaag gaat het echt gebeuren en moet jij echt de taak van getuige op je nemen. 

Het bruidspaar heeft de handtekeningen gezet en nu is het jullie beurt! De trouwambtenaar vraagt vaak de getuigen naar voren en stelt ze voor aan de gasten. Hierbij wordt af en toe nog kort toegelicht waarom deze personen juist als getuigen zijn gekozen en wat ze voor het bruidspaar betekenen. 

Dan is het moment daar, het tekenen. In principe hoef je op dit moment alleen je handtekening te zetten. Met deze handtekeningen geef je aan akkoord te gaan met het huwelijk en achter het huwelijk te staan.

Je grootste taak zit erop! Nog een speech voorbereid? Dan is het nu het moment om deze te delen. 

Hierna zit jouw taak als getuige erop en is het tijd om te genieten van de bruiloft. 

Na de bruiloft 

Ook na de bruiloft houd je als getuige nog steeds een belangrijke taak. Mocht namelijk de trouwakte ooit verloren gaan, is het voor jou als getuige de taak om te kunnen bevestigen dat het huwelijk echt plaats heeft gevonden. 

 

Geniet van de eervolle taak van het zijn van getuige! 

Wat vind je van deze blog?

Geweldig!
Leuk
Oké
Niet goed
Slecht

3,8 / 5 gebaseerd op 163 stemmen

Follow us on Instagram

TROUWPLANNEN