Gevraagd als getuige, wat nu?

Trouwplannen
Trouwplannen.nl 9 september 2021

Ben jij gevraagd als getuige op een bruiloft? Wat ontzettend leuk, gefeliciteerd! Het is namelijk een hele eer om gevraagd te worden als getuige op een bruiloft. Misschien weet je helemaal nog niet precies wat de taken van de getuigen zijn op de bruiloft, maar no worries! In deze blog lees je alle taken en stappen die je moet nemen als je gevraagd bent als getuige.

Gevraagd als getuige op bruiloft, wat nu - Love by Loes Photography
© Love by Loes Photography

HET MOMENT DAT JE ALS GETUIGE WORDT GEVRAAGD

Het allerbelangrijkste op het moment dat je gevraagd wordt om getuige te zijn bij een bruiloft is natuurlijk superhard “JA” zeggen! Het is namelijk een grote eer om gevraagd te worden als één van de getuigen bij een huwelijk. Het betekent dat jij dus een belangrijk persoon bent voor de bruid of bruidegom en hij of zij jou deze belangrijke taak toevertrouwd.

Ben je gevraagd als getuige, dan moet dit uiteraard gevierd worden. Drink samen met de staande newly weds een lekker glas champagne. Cheers!

Gevraagd als getuige op bruiloft, wat nu - Andy Vox Photography and Videography
© Andy Vox Photography & Videography

TAAK VAN DE GETUIGEN VOORAFGAAND AAN DE BRUILOFT

Voor de bruiloft maakt het bruidspaar een melding van voorgenomen huwelijk. Bij het maken van deze melding moet er ingevuld worden wie de getuigen zijn en worden de persoonlijke gegevens opgegeven. Zorg er dus voor dat het bruidspaar over de juiste persoonsgegevens beschikt van jou als getuige. Bij een huwelijk in Nederland moeten minimaal twee en maximaal vier getuigen aanwezig zijn. Hoe jullie het aantal getuigen verdelen maakt niet uit.

Lees ook alle ins en outs over jullie getuigen.


Wat ook belangrijk is om te doen voor de bruiloft is het bespreken van de verwachtingen met het bruidspaar. Niet alleen op de dag zelf, maar ook in de aanloop naar de trouwdag. Wellicht willen ze graag jij als getuige nog iets speciaals voor ze organiseert of regelt. Bespreek dit met elkaar zodat hier geen misverstanden over kunnen ontstaan.

Bespreek daarnaast ook het draaiboek van de trouwdag. Zo weet je als getuige precies wanneer je in actie moet komen.

Gevraagd als getuige op bruiloft, wat nu - Przemek Bialek Fotografia
© Przemek Bialek Fotografia

Wil je als getuige op de bruiloft graag een speech houden? Werk deze van te voren goed uit, zodat je precies weet wat je wilt vertellen en dit kort en bondig kan doen. Het moet natuurlijk een persoonlijk verhaal zijn, maar niemand zit te wachten op lange verhalen van een half uur. Zeg kort wat je wilt zeggen en spreek vanuit je hart. Bespreek ook met de ceremoniemeester of weddingplanner en trouwambtenaar dat je graag een speech zou willen houden. Zij kunnen dit dan meenemen in de planning van de ceremonie.

Lees ook alle taken van de ceremoniemeester.


Het kan zijn dat het bruidspaar jou als getuige ook vraagt voor bijvoorbeeld het regelen van het vrijgezellenfeest. Plan dit goed en bespreek wat het bruidspaar graag wilt.

TAAK VAN DE GETUIGEN TIJDENS DE BRUILOFT

De grote dag is aangebroken en vandaag gaat het bruidspaar trouwen. Spannend! Want vandaag gaat het echt gebeuren en moet jij echt de taak van getuige op je nemen.

Gevraagd als getuige op bruiloft, wat nu - Puur Vastgelegd
© Puur Vastgelegd

Het bruidspaar heeft de handtekeningen gezet en nu is het de beurt aan de getuigen! De trouwambtenaar vraagt vaak de getuigen naar voren en stelt ze voor aan de gasten. Hierbij wordt af en toe nog kort toegelicht waarom deze personen juist als getuigen zijn gekozen en wat zij voor het bruidspaar betekenen.

Dan is het moment daar, het tekenen. In principe hoef je als getuige op dit moment alleen je handtekening te zetten. Met deze handtekeningen geef je aan akkoord te gaan met het huwelijk en achter het huwelijk te staan.

Je grootste taak zit erop! Nog een speech voorbereid? Dan is het nu het moment om deze te delen. Hierna zit jouw taak als getuige erop en is het tijd om te genieten van de bruiloft.

TAAK VAN DE GETUIGEN NA DE BRUILOFT

Ook na de bruiloft houd je als getuige nog steeds een belangrijke taak. Mocht namelijk de trouwakte ooit verloren gaan, is het voor jou als getuige de taak om te kunnen bevestigen dat het huwelijk echt plaats heeft gevonden.

Maar geniet ook vooral van de eervolle taak van het zijn van getuige!

Wat vind je van deze blog?

Geweldig!
Leuk
Oké
Niet goed
Slecht

3,9 / 5 gebaseerd op 307 stemmen

Follow us on Instagram

TROUWPLANNEN