Het corsage: alles over bruiloft corsages!

Trouwplannen
Trouwplannen.nl 23 februari 2022

Een corsage, misschien heb je het wel eens voorbij zien komen maar weet je eigenlijk niet precies wat een bruiloft corsage is en helemaal niet waar deze voor is. In dit artikel lees je alles over corsages voor je bruiloft, zodat je precies weet hoe je een corsage uitkiest én hoe je een corsage draagt op de bruiloft. Wist je dat er ook verschillende corsages zijn die je kunt dragen op de bruiloft? Zo heb je natuurlijk de bekende bloem corsage, maar wat dacht je bijvoorbeeld van een houten corsage of een polscorsage. Ook heel erg leuk! Lees er alles over en doe heerlijk inspiratie op voor jouw bruiloft corsages!

het-corsage-corsage-bruiloft-trouw-corsages-trouwplannen-Kirsten-Mulder-Fotografie
© Kirsten Mulder Fotografie

Wat is een corsage?

''Een corsage is een bloemstukje dat ter hoogte van de borst op de kleding wordt gedragen, het stukje bestaat meestal uit een of twee bloemen en wat groen. Een corsage wordt gedragen ter gelegenheid van een plechtige gebeurtenis.'' - Wikipedia

Waarom een corsage?

Een corsage is een oude traditie bij bruiloften. Het dragen van een corsage is afkomstig van het idee dat de man, de vrouw van een corsage voorzag als hij haar mee uitnam. Oe wat een romantische gedachte zit hier eigenlijk achter.

het-corsage-bruiloft-corsages-bruidegom-corsage-trouwplannen-dhr-and-mw-fotografie   het-corsage-bruiloft-corsages-bruidegom-corsage-trouwplannen-Dyonne-Fotografie

© dhr & mw fotografie & Dyonne Fotografie

Wie draagt een corsage?

Wie een corsage draagt mag je natuurlijk helemaal zelf uitkiezen. Gebruikelijk is dat de bruidegom en de naaste familie een trouw corsage draagt. Ook de ceremoniemeester, getuigen en bruidsmeisjes dragen vaak een bruiloft corsage. Eigenlijk iedereen die dicht bij je staat kan je een corsage opspelden. Een groot voordeel van een corsage, de gasten weten direct wie er tot de familie en naasten behoren en kunnen deze makkelijk vinden om te feliciteren! De bruid is eigenlijk de enige die geen bruiloft corsage draagt, maar zij draagt natuurlijk haar bruidsboeket.

Een bruiloft corsage kun je ook geven aan je daggasten. Wanneer al jullie daggasten een trouw corsage dragen ziet dit er op jullie trouwfoto’s meteen heel erg leuk uit. De bruidegom draagt ook een corsage, maar dit is meestal een grotere corsage dan de corsages die jullie naasten en daggasten dragen. Om de bruid en bruidegom mooi met elkaar te laten matchen, zie je vaak dat de bruidegom een corsage draagt met dezelfde bloemen als de bloemen die de bruid heeft in haar bruidsboeket. Zo komen deze bloemen mooi terug in de corsage van de bruidegom en kun je deze heel mooi afstemmen met het bruidsboeket.

het-corsage-bruiloft-corsages-bruidegom-corsage-bruidsboeket-trouwplannen-Daisy-Janssen-Fotografie
© Daisy Janssen Fotografie

Hoe draag je een corsage?

Het is belangrijk hoe je een trouw corsage draagt. De manier waarop een corsage gedragen wordt is bij de mannen en vrouwen verschillend. Bij zowel mannen als vrouwen wordt het corsage aan de linkerkant gedragen. Het grote verschil zit hem echter in de hoogte en de richting van het corsage.

Dames dragen de corsages hoog en dicht bij de schouder. Hierbij wijst het steeltje van de bloem omhoog en de bloem zelf naar beneden. Veel vrouwen kiezen ervoor om in plaats van de corsage op de jurk te dragen, hem als armband om de arm te dragen. Mannen daarentegen dragen de bloem juist omhoog, met het steeltje naar beneden. Bij het dragen van een colbert wordt de corsage op het revers vastgemaakt.

De corsages kunnen op verschillende manieren opgespeld worden. Vroeger werd dit vooral gedaan met veiligheidsspelden, maar tegenwoordig zie je dat er vaak magneetjes worden gebruikt. De prijs van de corsages met een magneet ligt wel wat hoger dan wanneer er gebruik wordt gemaakt van veiligheidsspelden, maar hiermee beschadig je niet je mooie kleding. It's worth it!

het-corsage-bruiloft-corsages-bruidegom-corsage-trouwplannen-Puurvastgelegd   het-corsage-bruiloft-corsages-bruidegom-corsage-trouwplannen-Jisca-Fotografie

© Puurvastgelegd & Jisca Fotografie

Gemiddelde prijs corsage

De gemiddelde prijs van een trouw corsage voor jullie daggasten is gemiddeld € 5,-. De bruidegom corsage is vaak een luxere corsage, die bestaat uit meerdere bloemen, dan de bruiloft corsages van de daggasten. De gemiddelde prijs van een bruidegom corsage is gemiddeld € 7,50. Maar uiteraard ligt deze prijs ook aan de hoeveelheid bloemen, maar ook aan de soort bloemen die hiervoor gebruikt worden.

Hoe kies je een corsage?

Ten eerste kijk je natuurlijk naar wat voor soort corsages je mooi vindt. Wat hierbij ook nog belangrijk is, is de kleur. Het mooiste is het als de kleur van de trouw corsage terugkomt in het thema van jullie bruiloft of jullie outfit. Met een bloemcorsage zorg je er ook direct voor dat gasten iets aan hun outfit hebben wat past bij jullie thema kleur. De corsage van de bruidegom wordt vaak aangepast aan de kleuren van de bloemen in het bruidsboeket. Dit zorgt voor een mooi geheel en samenhang.

Tot slot is het ook nog belangrijk bij het uitzoeken van de corsage dat je kijkt naar de houdbaarheid van de bloemen. Je wilt natuurlijk wel dat de bloemen de hele dag mooi blijven en niet halverwege de dag uitgedroogd zijn.

Welke bloemen kun je nou eigenlijk het beste gebruiken voor de bloemcorsages? Dat is een hele goede vraag. Vaak zie je dat er voor een bloemcorsage gebruik wordt gemaakt van rozen. Deze blijven namelijk heel lang goed en zijn er in allerlei kleuren, zo kun je de corsages mooi afstemmen aan jullie bruiloft thema. Ook zie je bij een bloemcorsage dat er vaak gekozen wordt voor één mooie grotere bloem in combinatie met bijvoorbeeld gipskruid of groen blad, zoals eucalyptus. Maar laat je vooral adviseren voor de bloemcorsage door een bloemist. Zij hebben er vaak veel verstand van en helpen jullie graag aan prachtige corsages.

Voorbeelden corsages

Om je nog wat inspiratie te geven hebben wij alvast wat mooie voorbeelden van bloemcorsages voor je opgezocht:

het-corsage-bruiloft-corsages-bruidegom-corsage-trouwplannen-Inge-Pieck-Fotografie
© Inge Pieck Fotografie

het-corsage-bruiloft-corsages-bruidegom-corsage-trouwplannen-Kirsten-Mulder-Fotografie   het-corsage-bruiloft-corsages-bruidegom-corsage-trouwplannen-Mon-et-Mine

© Kirsten Mulder Fotografie & Mon et Mine

het-corsage-bruiloft-corsages-bruidegom-corsage-trouwplannen-trouwpak-Dyonne-Fotografie
© Dyonne Fotografie

Houten corsages

Een houten corsage, dat is weer eens wat anders! Houd je helemaal niet van bloemcorsages of wil je gewoon heel graag een unieke corsage? Dan kun je ook kiezen voor een houten corsage, dit is dan echt iets voor jou! Bij Joehoee hebben ze namelijk de leukste houten corsages voor je bruiloft! Kies bijvoorbeeld voor een houten corsage, krijtbord corsage, lint corsage of kartonnen corsage. Genoeg alternatieven voor een bloemcorsage dus. En het leuke aan houten corsages is dat deze een blijvende herinnering zijn voor jullie gasten aan jullie bruiloft. Hieronder hebben we een aantal voorbeelden van houten corsages voor je op een rijtje gezet. Benieuwd naar meer voorbeelden of hoe jullie een persoonlijke tekst in de corsage kunnen toevoegen, bekijk dan alle houten corsages van Joehoee.

het-corsage-corsage-bruiloft-trouw-corsages-houten-corsages-joehoee-trouwplannen
© Joehoee

het-corsage-corsage-bruiloft-trouw-corsages-houten-corsages-joehoee-krijtbord-corsages-hart-trouwplannen
© Joehoee

Polscorsages

Naast corsages die je op kunt spelden, kun je ook kiezen voor polscorsages. Polscorsages zijn eigenlijk kleine bloemwerkjes, net als de bloemcorsages, alleen draag je een polscorsage, zoals het ook heet natuurlijk om je pols. Een polscorsage is eigenlijk een soort corsage armband. In plaats van dat je de bloemcorsage opspeld of vast zet met een magneetje aan je kleding, draag je een de corsage als armband. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de mannelijke daggasten een bloemcorsage te geven en de vrouwen een polscorsage. Dit geeft ook weer een heel leuk effect op jullie trouwfoto’s.

het-corsage-bruiloft-corsages-trouw-corsages-polscorsages-trouwplannen-1

Ook je vriendinnen hoeven dan bijvoorbeeld niet hun corsage op te spelden op hun mooie, nieuwe jurken maar dragen dan een corsage armband. Ook zijn polscorsages erg leuk voor je bruidsmeisjes en net weer eens wat anders! Vooral als je erg jonge bruidsmeisjes heb die erg beweeglijk zijn op je bruiloft en lekker willen spelen is een corsage armband er leuk en handig voor ze. Sommige bloemisten maken zelfs de polscorsages voor de kleinere meisjes van zijden, zodat de corsages niet snel kapot zullen gaan en ze na de bruiloft de polscorsage nog gewoon als corsage armband kunnen dragen. Een leuk aandenken voor later!

het-corsage-bruiloft-corsages-trouw-corsages-polscorsages-bruidsmeisjes-trouwplannen

Ben jij zelf ook helemaal weg van een polscorsage? Ook jij als bruid kan kiezen voor een polscorsage in plaats van het dragen van een bruidsboeket. Zo heb je heel de dag je handen vrij, maar toch het leuke effect van een bruidsboeket.

Onze corsages

Ook wij hebben natuurlijk gekozen voor bruiloft corsages. Want ook wij waren helemaal weg van deze prachtige bloemwerkjes! Onze daggasten droegen een mooie corsage van alleen gipskruid, dit geeft ook een heel leuk effect en is iets minder duur dan wanneer je kiest voor bloemen in je corsages. Mike had een mooie bruidegom corsage met dezelfde bloemen als de bloemen die verwerkt waren in mijn bruidsboeket, zodat mijn bruidsboeket en de bruidegom corsage mooi bij elkaar pasten en je nog goed het verschil zag tussen de bruidegom corsage en de corsages van onze daggasten. En hoe leuk ziet dit eruit op onze trouwfoto’s?! Net kleine kunstwerkjes!

het-corsage-bruiloft-corsages-bruidegom-corsage-trouwplannen-bruiloft-mike-en-amy-First-Days-of-Summer
© First Days of Summer

het-corsage-bruiloft-corsages-corsages-daggasten-trouwplannen-bruiloft-mike-en-amy-First-Days-of-Summer
© First Days of Summer

Wat vind je van deze blog?

Geweldig!
Leuk
Oké
Niet goed
Slecht

4,3 / 5 gebaseerd op 156 stemmen

Follow us on Instagram

TROUWPLANNEN