Trouwfotograaf uitkiezen stappenplan | Zo kies je de perfecte trouwfotograaf!

Trouwplannen
Trouwplannen.nl 7 september 2023

Een trouwfotograaf uitkiezen voor je bruiloft die perfect bij jullie past is natuurlijk een absolute must. Welke trouwfotograaf mag jullie bruiloft vastleggen en hoe willen jullie dat laten doen? Het uitkiezen van jullie trouwfotograaf is nog niet zo makkelijk, dus wij helpen je met alle liefde een stapje verder en vertellen je in deze blog hoe jij de perfecte trouwfotograaf kiest!

trouwfotograaf-uitkiezen-zo-kies-je-de-perfecte-trouwfotograaf-voor-je-bruiloft12
© Modi Fotografie

Stap 1: Zo begin je met het uitkiezen van de perfecte trouwfotograaf

Het kiezen van de perfecte trouwfotograaf die bij jullie bruiloft past begint met het bepalen van de stijl en werkwijze die jullie fijn vinden. Voordat je jullie trouwfotograaf uitkiest is het belangrijk om samen na te denken over welke fotografie stijl jullie mooi vinden. Want elke trouwfotograaf heeft zijn of haar eigen stijl. De ene bruidsfotograaf maakt donkere foto’s met een warme tint, de andere trouwfotograaf heeft lichte foto’s vol kleur.

Wanneer jullie beginnen met het uitkiezen van jullie trouwfotograaf kijk dan op de websites van verschillende fotografen naar wat hun stijl is, voordat je jullie bruidsfotograaf uitkiest. Door de verschillende stijlen van fotografie met elkaar te vergelijken komen jullie er samen achter wat jullie mooi vinden en bij jullie past. Als jullie weten wat voor stijl fotografie jullie mooi vinden, zijn jullie al een heel stuk op de goede weg naar de keuze voor jullie perfecte trouwfotograaf.

trouwfotograaf-uitkiezen-zo-kies-je-de-perfecte-trouwfotograaf-voor-je-bruiloft   trouwfotograaf-uitkiezen-zo-kies-je-de-perfecte-trouwfotograaf-voor-je-bruiloft2

© Modi Fotografie

Stap 2: Kijk naar de werkwijze van de trouwfotograaf

Bij het kiezen van jullie perfecte trouwfotograaf is het heel belangrijk om vervolgens te kijken naar de werkwijze van een fotograaf. Bij het kiezen van jullie perfecte trouwfotograaf is niet alleen de stijl heel belangrijk, maar ook de werkwijze van de fotograaf die jullie bruiloft komt fotograferen moet bij jullie aansluit. De fotograaf is namelijk de meest onbekende persoon op jullie bruiloft en het is daarom belangrijk dat jullie je op je gemak voelen en jezelf kunnen zien! Dan zullen de foto’s in jullie bruidsreportage een spiegel zijn van jullie liefde voor elkaar en jullie als persoon.

trouwfotograaf-uitkiezen-zo-kies-je-de-perfecte-trouwfotograaf-voor-je-bruiloft3
© Modi Fotografie

Stap 3: Waar moet je op letten bij het uitkiezen van de perfecte trouwfotograaf?

Na het kiezen van de stijl en werkwijze die bij jullie aansluit, ga je gericht op zoek naar een trouwfotograaf. Maar waar moet je allemaal op letten bij het uitkiezen van dé perfecte trouwfotograaf?

 • Het uitzoeken van de fotograaf begint bij het portfolio: spreken de foto’s jullie aan? Zie jij jezelf en je verloofde al terug in de foto’s die op de website van de fotograaf te vinden zijn? Dit zijn vragen die je jezelf even kan stellen. Bij de ene fotograaf zie je veel detailfoto’s, de andere fotograaf springt eruit met natuurlijke, zo min mogelijk geposeerde foto’s en weer een andere trouwfotograaf laat zien hoe perfect het bruidspaar gepositioneerd wordt. Bekijk jij een portfolio en denk je: ‘WAUW! Zo wil ik dat mijn trouwfoto’s eruitzien!’ dan weet je dat je verder moet gaan kijken op de website of het totale plaatje aansluit bij wat jullie voor ogen hebben.

 • De regio waarin een trouwfotograaf werkzaam is: veel fotografen hebben een groot werkgebied maar toch kan het zijn dat de bruidsfotograaf waarvan jij het portfolio prachtig vindt niet werkt in het gebied waar jullie bruiloft zal plaatsvinden. Let hier dus ook goed op. Vaak is dit op de website te vinden of kun je dit vragen door contact op te nemen met de betreffende trouwfotograaf.
   
 • De prijs van de trouwfotograaf: nu kan de stijl, werkwijze, portfolio en regio perfect aansluiten op jullie wensen.. maar ook de prijs is een belangrijk onderdeel wat hoort bij jullie wensen en mogelijkheden. Vergeet daarom niet om de prijs van de trouwfotograaf te controleren. Veel bruidsfotografen hebben hun prijs of een vanaf prijs op hun website staan. Staat dit niet op de website van de fotograaf? Neem dan contact op om te vragen wat de prijzen zijn voor het maken van een bruidsreportage.

 • De beschikbaarheid van de trouwfotograaf: deze mag je zeker niet vergeten in je ‘to-do lijstje’ als je op zoek gaat naar jullie perfecte trouwfotograaf. De beschikbaarheid op jullie trouwdatum! Vaak wordt een bruidsfotograaf al heel ver van tevoren voor de trouwdag geboekt door bruidsparen.

trouwfotograaf-uitkiezen-zo-kies-je-de-perfecte-trouwfotograaf-voor-je-bruiloft5
© Modi Fotografie

Stap 4: Het vastleggen van jullie perfecte trouwfotograaf

Het uitkiezen van de perfecte trouwfotograaf is nog niet zo makkelijk, maar afhankelijk van de periode waarin je trouwt hebben we ook een aantal richtlijnen voor je:

 • Wil je er 100% zeker van zijn dat de bruidsfotograaf die perfect bij jullie past en die jullie willen kiezen voor jullie bruiloft beschikbaar is op jullie trouwdatum? Wacht dan niet met het vastleggen van jullie fotograaf, want je kunt nooit vroeg genoeg zijn met het vastleggen van jouw trouwdatum!

 • Trouw jij tussen mei en september? Dan is het zeker aan te raden om jouw fotograaf 10 à 14 maanden voor jullie bruiloft te boeken. Zeker als jullie op een vrijdag of zaterdag trouwen. Want dit is het hoogseizoen voor alle bruidsfotografen.

 • Trouw jij tussen oktober en april? Dan heb je meer kans dat jouw favoriete bruidsfotograaf nog ruimte in zijn of haar agenda heeft. Maar ook voor deze maanden, wacht niet te lang. Het zou namelijk wel heel zonde zijn als de trouwfotograaf die jullie hebben uitgekozen niet meer beschikbaar blijkt te zijn.

Stap 5: Neem contact op met de trouwfotograaf die bij jullie past 

YESSS jullie hebben de trouwfotograaf gevonden die past bij jullie wensen en beschikbaar is in jullie regio en op jullie trouwdatum! Nu is het tijd om contact te gaan leggen met de fotograaf. Vaak wordt er na het eerste contact telefonisch of via de mail een kennismakingsgesprek gepland.

trouwfotograaf-uitkiezen-zo-kies-je-de-perfecte-trouwfotograaf-voor-je-bruiloft10   trouwfotograaf-uitkiezen-zo-kies-je-de-perfecte-trouwfotograaf-voor-je-bruiloft13

 

© Modi Fotografie

Stap 6: Plan een kennismakingsgesprek in met de trouwfotograaf

Tijdens het kennismakingsgesprek zullen jullie wensen rondom de fotografie op jullie bruiloft worden besproken. Jullie zullen bij dit gesprek vanzelf merken of er een klik is met de trouwfotograaf, kunnen jullie fijn kletsen, begrijpen jullie elkaar, kan de bruidsfotograaf aansluiten op jullie wensen en voelt het goed?

Na afloop van een kennismakingsgesprek ontvangen jullie bij veel fotografen vaak een offerte. Sommige trouwfotografen sturen ook een offerte voorafgaand aan het kennismakingsgesprek. Hebben jullie meerdere offertes ontvangen van verschillende fotografen? Dan is het goed om een aantal punten goed te vergelijken:

Hoe lang komt de trouwfotograaf voor dit bedrag fotograferen?

• Hoe zit het met de reiskosten?

• Hoeveel trouwfoto’s zullen jullie uiteindelijk ontvangen?

• Stuurt de fotograaf jullie een preview van jullie trouwdag?

• Hoe lang moet je op de totale reportage wachten?

• Hoe worden de foto’s aangeleverd?

• Zit er al een fotoboek berekend in de prijs?

• Is er spraken van een aanbetaling? En hoeveel bedraagt deze aanbetaling?


Geef tijdens het kennismakingsgesprek goed aan wat jullie budget is, dan kan de trouwfotograaf samen met jullie kijken wat er voor jullie budget mogelijk is. Kies niet altijd voor de goedkoopste trouwfotograaf! Dit kan natuurlijk aantrekkelijk zijn, maar kijk goed of deze fotograaf ook kan voldoet aan jullie wensen en verwachtingen.

trouwfotograaf-uitkiezen-zo-kies-je-de-perfecte-trouwfotograaf-voor-je-bruiloft9
© Modi Fotografie

Stap 7: Boek een loveshoot of pre-wedding shoot bij jullie trouwfotograaf

Sommige trouwfotografen bieden een loveshoot of pre-wedding shoot aan. Deze fotoshoot biedt de kans om te wennen hoe het is om bij jullie fotograaf voor de camera te staan. Dit is natuurlijk extra leuk als jullie graag een foto willen gebruiken op jullie trouwkaart. Biedt jullie bruidsfotograaf dit niet standaard aan maar is dit wel iets wat jullie graag zouden willen? Vraag dit dan na bij jullie fotograaf, want vaak is er meer mogelijk dan je denkt.

Stap 8: Maak goede afspraken met jullie trouwfotograaf

In de aanloop naar jullie bruiloft toe is het fijn om goede afspraken te maken met jullie bruidsfotograaf. Vaak plant een fotograaf nog een gesprek samen met jullie in om alles tot in de puntjes te bespreken. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat alle wensen duidelijk zijn en hoef je hier tijdens jullie bruiloft niet meer over na te denken!

Bespreek de volgende punten met jullie trouwfotograaf:

 • Hoe laat en waar wordt jullie fotograaf verwacht (zorg dat jullie bruidsfotograaf de exacte locatie heeft)

 • Bespreek hoe jullie dag verloopt zodat jullie trouwfotograaf weet wat er van hem of haar verwacht wordt

 • Spreek het tijdstip voor de bruidsreportage van jullie als pas getrouwd bruidspaar af

 • Hebben jullie een contactpersoon zoals een weddingplanner of ceremoniemeester? Dan is het fijn als jullie zijn of haar naam en telefoonnummer geven aan jullie trouwfotograaf. Mochten er lastminute of tijdens jullie bruiloft nog belangrijke vragen zijn dan kan de fotograaf deze aan jullie contactpersoon stellen. Zodat jullie hier zelf niet aan hoeven te denken op jullie bruiloft.

trouwfotograaf-uitkiezen-zo-kies-je-de-perfecte-trouwfotograaf-voor-je-bruiloft66
© Modi Fotografie

Zo zie je maar dat bij het uitkiezen van jullie perfecte trouwfotograaf heel wat komt kijken! Ik snap het helemaal als je na het lezen van deze blog denkt ‘jeetje, wat is dit veel’. Maar veel van de genoemde punten hierboven gaan vanzelf! Maar mocht je een houvast zoeken bij het uitkiezen van jullie perfecte trouwfotograaf, sla dan de link van deze blog op en houd het stappenplan bij de hand bij jullie zoektocht naar jullie perfecte trouwfotograaf voor jullie bruiloft.

Doe ook inspiratie op met de blog: "Het perfecte bruidsboeket: 10x tips voor je bruidsboeket"

Wat vind je van deze blog?

Geweldig!
Leuk
Oké
Niet goed
Slecht

4 / 5 gebaseerd op 4 stemmen

Follow us on Instagram

TROUWPLANNEN